Europa ajută Ucraina să exporte cereale și ulei pe cale terestră. Porturile sunt blocate de armata rusă
- Simona Suciu
- 11 mai 2022, 11:31
Ucraina este unul dintre marii exportatori de cereale și uleiuri ai Europei. 25 de milioane de de tone de cereale, în valoarea de 8 miliarde de euro sunt blocate din cauza armatei ruse. UE a finaliza o strategie prin care acestea să poate fi exportate pe cale terestră.
Uniunea Europeană a finalizat un plan pentru a facilita exporturile, pe rutele terestre, pentru stocurile de produse alimentare ale Ucrainei, în condiţiile în care invazia rusească a blocat accesul la porturile ucrainene la Marea Neagră, transmite Bloomberg.
Comisia Europeană va analiza miercuri o strategie care să rezolve aspectele tehnice şi birocratice pentru a urgenta livrările de uleiuri vegetale, porumb şi grâu, unele dintre cele mai importante produse exportate de Ucraina.
Mare exportator de cereale și uleiuri
Sectorul agricol şi alimentar este responsabil pentru aproape 10% din PIB-ul Ucrainei. Anul trecut, ţara vecină a exportat produse alimentare în valoare de 28 de miliarde de dolari la nivel mondial, inclusiv produse în valoare de şapte miliarde de euro în UE. Înainte de război, aproape cinci milioane de tone de produse agricole erau livrate în fiecare lună prin porturile ucrainene de la Marea Neagră, care acum sunt blocate de navele ruseşti.
Aproape 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina și ele trebuie livrate pentru că silozurile sunt pline și nu mai este loc de depozitare pentru recolta de anul acesta, care este una bună în ciuda războiului. Problema este că pe cale terestră cantitatea ce poate fi exportată este mult mai mică decât cea care era livrată pe cale maritimă. Capacitatea maximă de export pe calea ferată este estimată la 1,1 milioane de tone de cereale pe lună şi 250.000 de tone de ulei de floare soarelui, a estimat luna trecută Roman Slaston, directorul general de la Ukrainian Agribusiness Club.
Mai există și alte probleme legate de inspecțiile fitosanitare impuse de țările prin care vor trece produsele până la destinația finală.
Trebuie găsită o soluție
Cert este că trebuie găsită rapid o soluție pentru exporturile de alimente ale Ucrainei, deoarece astfel ar fi redusă nu numai criza alimentară mondială, dar ar fi asigurate şi veniturile care ar acoperi nevoile financiare urgente ale Kievului.
„Ucraina este o ţară bogată, grânarul Europei. Chiar acum ţara stă pe grâu din recolta de anul trecut cu o valoare de opt miliarde de euro pe care nu îl poate exporta pe cale maritimă", a declarat marţi directorul Băncii Europene de Investiţii, Werner Hoyer.