Evenimentul Zilei > International > Rusia susține că a găsit secretul doborârii avioanelor invizibile
Rusia susține că a găsit secretul doborârii avioanelor invizibile

Rusia susține că a găsit secretul doborârii avioanelor invizibile

Încă de la dezvoltarea tehnologiei stealth pentru avioane, diverse sisteme au fost promovate ca „ucigași stealth”, scrie publicația NationalInterest.

Una dintre soluțiile mai inovatoare este sistemul de radar bistatic rus Struna-1 / Barrier-E, dezvoltat de NNIIRT, o divizie a companiei pe acțiuni Almaz-Antey. O reală amenințare pentru avioanele invizibilel ale NATO.

Almaz-Antey este primul producător de radare și apărare antiaeriană din Rusia. Produce sistemele antiaeriene Tor, Buk și S-400, precum și radarele de căutare respective.

Inițial, Struna-1, o stație de radiolocație bistatică, a fost dezvoltat în 1999. O nouă dezvoltare a Struna-1, sistemul Barrier-E, a fost prezentat ulterior pentru export. Se spune că acest sistem este desfășurat deja în jurul Moscovei.

Struna-1 este diferit de majoritatea radarelor prin faptul că este un radar bistatic, ceea ce înseamnă că se bazează pe receptorul și emițătorul radarului aflate în două locații diferite, spre deosebire de tehnologia radar convențională în care receptorul și emițătorul sunt situate în același locație, potrivit politico.ro.

Struna-1 rezolvă o serie de probleme prin poziționarea transmițătorului într-o locație diferită de cea a receptorului. Acest sistem poate include aproximativ până la zece perechi de turnuri cu receptoare și emițătoare, situate la o distanță de 50 de km unul de celălalt, astfel încât, perimetrul teoretic al său este de 500 de km.

Aceste turnuri individuale au un consum relativ redus de energie și nu emit la fel de multă energie ca radarele tradiționale, făcându-le mai puțin vulnerabile la armele antiradiații, notează publicația americană.

Având în vedere cele de mai sus, se poate spune că avioanele de atac inamice, care sunt nevoite să acționeze în zona sistemului radar, devin deosebit de vulnerabile la radarul rușilor.

În timp ce radarul bistatic Struna-1 nu e o soluție de detectare completă pentru avioanele stealth, sistemul ar putea reprezenta o amenințare semnificativă pentru avioanele stealth NATO într-un potențial conflict. Avioanele de luptă cu caracteristici stealth sunt deosebit de vulnerabile. În tandem cu alte sisteme moderne de radar „înfrângere stealth”, Struna-1 ar putea oferi informații critice unui adversar cu privire la poziția și mișcarea avioanelor stealth.