"Domnul Lavrov a subliniat faptul că acțiunile reprezentanților administrației americane, care au arestat-o pe cetățeana rusă Maria Butina, în Statele Unite, pe baza unor acuzații false, sunt inadmisibile și că aceasta trebuie eliberată cât mai curând posibil", se spune în declarație.
Maria Butina, în vârstă de 29 de ani, a fost arestată la Washington pe 15 iulie. Activista rusă pentru drepturile de a deține arme a fost acuzată de conspirație pentru desfășurarea de activități în interesul unui stat străin. Anchetatorii susțin că aceasta s-a implicat în astfel de activități fără a se înregistra ca agent străin la Departamentul de Justiție al SUA.
FBI a declarat la începutul acestei săptămâni că, în august 2016, doamna Butina a intrat în SUA cu o viză de student și a început studiile la American University. Aceasta a obținut o diplomă de masterat în relații internaționale în mai 2018, potrivit avocatului său.
Doamna Butina este membru al consiliului de administrație al asociațiilor publice ruse "Dreptul de a Avea Arme". În această calitate, domnia sa a participat la un Mic Dejun cu Rugăciune în Washington, în februarie 2017, unde a venit și președintele Donald Trump.
La 20 iulie, ambasadorul rus la Washington, Anatoli Antonov, a declarat că arestarea doamnei Butina este o farsă, promițând că Moscova va insista asupra eliberării sale.