Evenimentul Zilei > Actualitate > Rusia se asigură că va avea ultimul cuvânt în lupta dintre SUA și China pentru Pacific
Rusia se asigură că va avea ultimul cuvânt în lupta dintre SUA și China pentru Pacific

Rusia se asigură că va avea ultimul cuvânt în lupta dintre SUA și China pentru Pacific

Încet-încet, Rusia își recapată statutul de superputere mondială. Mai cu seama în ce privește puterea militară. Fără să fie o forță economică de calibrul Statelor Unite sau al Chinei, Rusia nu-și poate permite investiții majore. Banii sunt drămuiți, dar progresele se văd cu ochiul liber,

„În ultimii ani,  Marina Rusă părea să nu aspire mai sus de statutul de forță de luptă regională, mai mică, deși mortală. În ultimele luni, însă, s-au depus eforturi serioase pentru consolidarea și modernizarea flotelor sale într-un mod lent, dar metodic”, scrie Peter Suciu pe site-ul nationalinterest.org.

După investițiile masive pentru înzestrarea flotei din Marea Baltică, care este vitală pentru interesele ruse;ti, acum a venit și vremea Flotei Pacificului, Rusia devine din ce în ce mai puternică în această zonă în care antagonismul SUA- China se manifestă din plin. Dar, să vedem despre ce este vorba. Până la sfârșitul anului current, Flota Pacificului va primi 15 nave de război noi și nave de aprovizionare. Toate vor fi trimise în Extremul Orient.

Modernizarea Flotei Pacificului a fost o prioritate pentru Rusia. Chiar dacă a moștenit o flotă masivă și modernă de nave de suprafață și submarine de la Uniunea Sovietică, Rusia  nu a putut să o mențină la același nivel. La începutul anilor 90, Flota Pacificului se afla la apogeul puterii sale, Comandanții ruși din Extremul Orient aveau la dispoziție sute de nave de război, ambarcațiuni mici și submarine. Puterea Rusiei se simțea  atât în  Pacific, cât și în Oceanul Indian.

Odată cu dezintegrarea Uniunii Sovietice și cu criza economică din anii 90, însă,  flota a devenit treptat un cimitir de fiare vechi, Timp de 20 de ani a primit o singură navă nouă.

Deși este puțin probabil ca Flota Rusă să devină într-un viitor apropiat cea mai puternică forță a lumii, eforturile de a-i readuce gloria anterioară se văd cu ochiul liber. Există, însă, o diferență, scrie Peter Suciu, astăzi, Flota Pacificului pune accent pe fregate, corvete și mici nave înarmate cu rachete ultramoderne.

Printre cele 15 nave noi care se vor alătura flotei Pacificului se numără corveta Gremyashchy, submarinul Pertropavlovsk-Kamchatsky și dragorul de mine Yakov Balyaev. Modernizarea Flotei Ruse din Pacific are, însă, și o semnificație geopolitică, E dovada că Moscova nu va renunța la influența ei în Oceanul Pacific. E o dovadăcă Putin vrea să aibă un cuvânt greu de spus în lupta pentru supremație dintre  China  și Statele Unite.