„Ministerul Apărării a adoptat o serie de măsuri pentru contracararea creşterii forţelor NATO în imediata apropiere a frontierelor ruse”, a indicat Şoigu, azi, într-o reuniune a ministerului.

Astfel, două noi divizii vor fi desfăşurate până la sfârşitul anului la frontiera de vest a Rusiei şi una în sudul ţării, scrie TASS, citată de Agerpres.

La ora actuală se desfăşoară măsuri pentru amenajarea bazelor, unde vor fi instalate aceste trei noi structuri, a mai spus generalul.

Ministrul anunţase încă în ianuarie crearea a trei noi divizii în vestul Rusiei.

Mai târziu s-a aflat că o unitate motorizată va fi desfăşurată la Rostov pe Don (în sud, nu departe de graniţa cu Ucraina, not.red.), iar altele două în regiunile Smolensk (vest) şi Voronej (sud-vest).

Fiecare din cele trei divizii, aşa cum s-a anunţat anterior, va avea aproximativ 10.000 de persoane în componenţa sa, potrivit TASS.

Această nouă declaraţie a lui Şoigu survine după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat o consolidare a capacităţilor Alianţei în Est, care s-ar putea traduce prin desfăşurarea sub formă de rotaţie a patru batalioane (putând avea fiecare mai multe sute de oameni) cu echipamentele asociate în ţările baltice (Estonia, Letonia şi Lituania) şi în Polonia, conform relatării AFP.

SUA vor, de altfel, să desfăşoare – prin rotaţii succesive – o brigadă blindată în Europa de Est (4.200 de soldaţi) din februarie 2017 şi prevăd creşterea de patru ori în anul următor, la 3,4 miliarde de dolari, a cheltuielilor destinate întăririi prezenţei militare americane în Europa