Evenimentul Zilei > International > Rusia pune noi presiuni pe Chișinău: din 27 octombrie, Moscova interzice importurile de carne din Republica Moldova
Rusia pune noi presiuni pe Chișinău: din 27 octombrie, Moscova interzice importurile de carne din Republica Moldova

Rusia pune noi presiuni pe Chișinău: din 27 octombrie, Moscova interzice importurile de carne din Republica Moldova

Rusia suspendă importurile de carne din Republica Moldova începând cu data de 27 octombrie, a anunţat astăzi Serghei Dankvert, şeful Serviciului federal de supraveghere veterinară şi fitosanitară din Rusia (Rosselhoznadzor), citat de agenţia de presă TASS.

“Începând de la 27 octombrie, suspendăm totul ca urmare a rezultatelor unor inspecţii la carne desfăşurate în Republica Moldova”, a afirmat el.

Şeful Rosselhoznadzor a indicat că Rusia a efectuat aceste inspecţii împreună cu Republica Belarus, care importă cantităţi mari de carne din Republica Moldova.

În cadrul acestor inspecţii au fost constatate cazuri de livrări din Republica Moldova a unor loturi de carne nesigure din punct de vedere al normelor sanitar-veterinare, achiziţionate în special de către angrosişti în pieţele obişnuite din sate, a declarat oficialul rus.

“Dacă omologii noştri din Belarus nu se vor alătura interdicţiei (asupra importurilor de carne din Republica Moldova), vom fi nevoiţi să suspendăm importurile de la companii belaruse ce primesc materie primă din Republica Moldova”, a avertizat şeful Rosselhoznadzor, adăugând că Belarus are un regim mai lax în ceea ce priveşte siguranţa alimentară.

În vară, autorităţile de la Moscova au impus restricţii asupra importurilor de fructe şi legume din Republica Moldova, iar în urmă cu un an – asupra celor de băuturi alcoolice.

Rusia a introdus o serie de embargouri asupra produselor din Republica Moldova după ce parlamentul de la Chişinău a ratificat Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, amintește Agerpres.

Moscova a fost nemulţumită că autorităţile de la Chişinău nu au negociat cu ea Acordul de liber schimb cu UE, motivând că punerea în aplicare a acestuia ar genera riscuri pentru economia rusă.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: