Evenimentul Zilei > Actualitate > Rusia pregătește o nouă armă împotriva dronelelor inamice
Rusia pregătește o nouă armă împotriva dronelelor inamice

Rusia pregătește o nouă armă împotriva dronelelor inamice

Institutul de Cercetare din Rusia lucrează la brevetarea unei noi „plase” de drone, care ar urma să detecteze, urmărească și captureze dronele inamice, informează National Interest.

Este vorba de o inovație interesantă, fără precedent, care vizează crearea de noi arme anti-drone ale armatei ruse și o modalitate de a le dezactiva de la atac sau de la efectuarea misiunilor de supraveghere.

Din câte se pare, o configurație asemănătoare rețelei ar putea avea ca scop dezactivarea, oprirea sau chiar capturarea completă a unei drone de atac. Specificațiile noii drone sunt explicate într-un material publicat de agenția rusă de stat TASS.

Se pare că o configurație asemănătoare rețelei ar putea avea ca scop dezactivarea, oprirea sau chiar capturarea completă a unei drone de atac în tact. Specificațiile noii drone sunt explicate într-un eseu al TASS, o agenție de știri rusă: „Drona de interceptare” constă din cadrul corpului cu cel puțin două motoare cu unghiuri variabile de rotație plasate de-a lungul perimetrului său. Particularitatea dronei este că ”o structură aerodinamică constând dintr-o plasă de captare este integrată în spațiul gol al cadrului”.

Acest tip de drone „de apărare” pare să ofere și o potențială oportunitate de informații. În plus, ar putea permite unei rețele să capteze o dronă funcțională, nedeteriorată, pentru ca oamenii de știință și inginerii să o examineze. De altfel, se pare că acest lucru a intrat în calculele rușilor la construirea noii drone. De asemenea, o astfel de tehnologie ar putea servi drept ceva suplimentar la tehnicile de război electronic existente, destinate blocării, contracarării, dezactivării sau chiar „preluării” traseului de zbor al unei drone de atac.

Nu mai e un secret că toți comandanții militari ar dori să oprească și să captureze o dronă inamică, fără să o distrugă.

Această rețea de capturare a dronelor ar putea oferi, de asemenea, noi oportunități defensive, având în vedere că blocarea dronelor sau preluarea lor sunt tot mai dificile. Statele Unite, de exemplu, au lucrat în ultimii ani la tehnologii de asigurare a informațiilor destinate să protejeze fluxurile de drone și diferite tipuri de tehnologii de rețea de supraveghere împotriva pirateriei sau a intruziunii inamice, făcându-le mai rezistente.

În cazul în care o dronă de atac ar fi puțin „piratabilă”, atunci o „plasă” de captură s-ar putea dovedi utilă dacă ar exista capacitatea de a urmări traiectoria zborului și de a proiecta direcționarea.