Evenimentul Zilei > International > Rusia își ia înapoi petrolul contaminat din Belarus
Rusia își ia înapoi petrolul contaminat din Belarus

Rusia își ia înapoi petrolul contaminat din Belarus

Rusia intenţionează să ia înapoi din Belarus aproximativ un milion de tone de petrol contaminat, curăţând o secţiune din conducta de petrol Druzhba

În urmă cu o lună, Rusia a oprit exporturile de petrol via conducta Druzhba după ce un producător rus a contaminat petrolul cu mari cantităţi de clorură organică. Această substanţă este utilizată pentru a creşte producţia de petrol, dar trebuie separată de ţiţei înainte de livrarea petrolului deoarece poate deteriora echipamentele de rafinare, scrie DC News.
O cantitate estimată la cinci milioane de tone de petrol contaminat (care în prezent este înlăturat prin utilizarea conductelor, spaţiilor de depozitare, vagoanelor de cale ferată şi navelor) ar fi intrat luna trecută în conducta Druzhba, ceea ce obligat Rusia să oprească livrările de petrol spre clienţii din Belarus, Ucraina, Polonia, Germania şi mai multe ţări din Europa Centrală. 

Sursele citate de Reuters au precizat că planul conform căruia Rusia va lua înapoi din Belarus o cantitate de aproximativ un milion de tone de petrol contaminat a fost discutat joi la o reuniune care a avut loc la Varşovia şi la care au participat reprezentanţii mai multor companii din Rusia, Belarus şi Europa.
Petrolul contaminat ar urma să fie înlăturat din secţiunea din Belarus a conductei Druzhba, prin inversarea direcţiei de transport a ţiţeiului pe această secţiune. „Ruşii sunt deschişi la ideea de a lua înapoi petrolul contaminat din secţiunea din Belarus a conductei, petrol care nu a ajuns încă în Polonia, însă nu există un acord cu privire la despăgubiri”, a declarat pentru Reuters o sursă care a participat la reuniunea de la Varşovia.

Şi alte trei surse prezente la aceeaşi reuniune au confirmat că planul prevede că Rusia va lua înapoi petrolul din secţiunea din Belarus a conductei Druzhba. 'Este vorba de o cantitate de aproximativ un milion de tone. Planul prevede că Rusia va lua înapoi acest petrol', a declarat una din surse. Deocamdată nu este clar unde anume va fi trimis sau stocat în Rusia petrolul contaminat. În schimb, planurile pentru petrolul contaminat aflat mai departe spre vest pe traseul conductei Druzhba, în Polonia şi Germania, prevăd că acesta va fi preluat de companiile locale de rafinare.

Până acum, Rusia a reuşit să înlăture o cantitate de aproximativ două milioane de tone de petrol contaminat utilizând vagoane de cale ferată, depozite de petrol şi nave, restabilind, cel puţin parţial, livrările de petrol curat către portul Ust-Luga de la Marea Baltică precum şi către Slovacia. 

În ceea ce privesc livrările de petrol curat către Polonia ar urma să fie reluate abia la mijlocul lunii iunie, a declarat un purtător de cuvânt al vicepremierului rus Dmitri Kozak, care joi a avut o întâlnire la Moscova cu omologul său din Belarus, Igor Lyashenko. Potrivit traderilor de la mai multe mari companii petroliere europene, nivelul de clorură organică din petrolul rusesc a fluctuat între 150 şi 330 părţi la milion (ppm), în condiţiile în care nivelul maxim admis este de 10 ppm, iar nivelul normal este cuprins între 1 şi 3 ppm. Contaminarea petrolului este rară în Rusia. Traderii susţin că ultima dată când petrolul rusesc a fost contaminat cu un nivel ridicat de clorură organică a fost în urmă cu 10 ani, însă la o scară mai mică.