Evenimentul Zilei > International > Rusia a trimis o navă militară în coasta Bulgariei. NATO este în alertă
Rusia a trimis o navă militară în coasta Bulgariei. NATO este în alertă

Rusia a trimis o navă militară în coasta Bulgariei. NATO este în alertă

Marina rusă supraveghează exerciţiile NATO din Marea Baltică, unde au loc exerciţii multinaţionale la care participă şi România. Un responsabil rus cadrul structurilor de forţă ruse din regiune a afirmat că nava de patrulare Smetlivîi din cadrul Flotei Rusiei din Marea Neagră a părăsit baza de la Sevastopol (Crimeea) şi se îndreaptă spre coasta Bulgariei

„Noaptea trecută (joi spre vineri), nava de patrulare a părăsit Sevastopolul. Obiectivul ieşirii Smetlivîi în mare este de a urmări exerciţiile NATO de apărare aeriană care vor avea loc pe teritoriul şi pe coasta Bulgariei", a precizat responsabilul rus, potrivit agerpres.ro

 

În perioada mai-iunie, au loc o serie de exerciţii multinaţionale şi naţionale, având conexiune între ele – Saber Guardian-2019, Shabla – 2019, Strike Back – 2019 şi Swift Response -2019.
Iniţiativa acestei acţiuni aparţine Alianţei Nord-Atlantice, care se desfăşoară pe teritoriul Bulgariei, României, Ungariei, Croaţiei, Sloveniei şi Macedoniei de Nord.

La aplicaţii participă, printre trupe din alte state, militari din Bulgaria, SUA, Marea Britanie, Grecia, Macedonia de Nord, Ucraina, Canada şi Italia, în total aproximativ 6.000 de militari.

Scopul exerciţiului este de a îmbunătăţi capacităţile operaţionale şi compatibilitatea unităţilor militare în cadrul Alianţei.