Estonia nu recunoaşte anexarea ilegală a Crimeei şi, în opinia noastră, a da o autorizaţie acestei nave-şcoală ar fi în contradicţie cu politica de nerecunoaştere a acestei anexări”, a declarat pentru AFP Sandra Kamilova, purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe eston, precizând că decizia a fost luată cu două zile înainte.

Vineri seară, Ministerul polonez al Afacerilor Externe a anunţat o decizie similară luată de prim-ministrul Mateusz Morawiecki, din aceleaşi motive.

„Decizia prim-ministrului este de a refuza” intrarea în portul Gdynia a marelui velier rus, a declarat Ewa Suwara, purtătoare de cuvânt a ministerului polonez.

Uniunea Europeană, din care Estonia şi Polonia fac parte, consideră anexarea Crimeei ilegală.

De partea sa, purtătoarea de cuvânt a MAE din Rusia, Maria Zaharova, a calificat decizia Estoniei drept un „gest neprietenos şi provocator”.

Nava STS Sedov este cel mai mare velier din lume, având o lungime de 117 de metri.

Decizia autorităţilor de la Tallinn intervine cu câteva zile înaintea vizitei şefei statului estonian Kersti Kaljulaid la Moscova, unde va avea o întâlnire cu omologul său rus, Vladimir Putin, şi unde urmează să redeschidă ambasada ţării sale după o serie de lucrări, informează Agerpres.