Potrivit unor surse din cadrul Ministerului Apărării al Federației Ruse, care au vorbit sub condiția păstrării anonimatului, armata și marina rusă sunt nemulțumite de complexul Pantsir și doresc sisteme complet noi de apărare aeriană. Pentru armată, sistemul de apărare antiaeriană Pantsir s-a dovedit a fi prea greu, complex și ineficient contra majorității amenințărilor potențiale. Pentru a proteja navele din zona de coastă și din porturi, versiunea navală a Pantsir a devenit, de asemenea, prea scumpă și nu foarte eficientă.
Pantsir este un sistem de rachete de tip sol-aer și antiaerian cu rază medie de acțiune, care combină rachete și tunuri. Cu toate acestea, în timpul unei operațiuni reale din Siria, au fost descoperite o serie de probleme tehnice ale sistemului Pantsir, conceput pentru a asigura apărarea aeriană punctuală a instalațiilor militare și industriale împotriva avioanelor, elicopterelor, rachetelor de mare precizie, rachetelor de croazieră și a dronelor, contra atacurilor aeriene inamice care folosesc arme de precizie, în special la altitudini joase până la extrem de joase.
Radarul sistemului de apărare aeriană nu poate fixa și urmări eficient ținte de dimensiuni mici, cum ar fi drone și arme de înaltă precizie. În timpul apărării bazei militare ruse din provincia Latakia, cele mai multe ținte inamice au fost doborâte cu salve de tun, ceea ce nu garantează protecția împotriva atacurilor de mare viteză și nu anulează amenințarea distrugerilor cauzate de resturi.
În prezent, se încearcă dezvoltarea unei noi versiuni mai moderne pentru Forțele Aeriene Ruse, denumită Pantsir-SM, cu cele mai recente tehnologii electronice, inclusiv noi radare și rachete. Un nou proiect este finanțat prin vânzarea versiunii curente a sistemelor de apărare cu probleme în străinătate, la preț redus.

 

Te-ar putea interesa și: