E vorba de un submarin de generația a cincea, probabil cu propulsie nucleară, notează site-ul nationalinterest.org. Potrivit agenției de știri TASS, submarinele din clasa Laika „vor avea o configurație modulară și un sistem de control al luptei dotat cu inteligență artificială”.  Ce înseamnă exact acest lucru, analiștii militari americani nu știu, dar consideră că e vorba de un grad ridicat de automatizare.

Cât privește armamentul, veștile sunt proaste pentru potențialii inamici ai Rusiei. În ciuda formei aerodinamice, submatinele din clasa Laika vor putea lansa rachete balistice. Citând o sursă de la Biroul de inginerie marinărească din Malakhit, Sankt-Petersburg, agenția TASS notează că „rachetele hipersonice Zirkon vor fi printre armele sale de atac”. Aceste rachete au fost recent testate de Rusia.

Deși în Occident au ajuns puține detalii despre caracteristicile lor, analiștii militari americani susțin că 3M22 Zirkon (Циркон, în rusă) sunt rachete de croazieră hipersonice (care ating 6 Mach sau chiar mai mult) destinate distrugerii navelor inamice. Raza de acțiune a acestor rachete de ultimă generație depășește o mie de kilometri.

Foarte probabil e vorba de patru lansatoare de rachetă, care pot conține patru rachete fiecare, eventual o combinație de rachete anti-nave cu rachete destinate distrugerii unor ținte de pe uscat. În plus, potrivit unor planuri care încă mai sunt în discuție, submarinele din această clasă vor fi dotate și cu un sistem antiaerian, mai precis cu rachete cu rază scurtă de acțiune.

Ținând cont de unele particularități ale formei submarinului, experții occidentali susțin că, cel mai probabil, acestea vor fi destinate utilizării în apele litorale, așadar mai aproape de țărm decât submarinele dotate cu rachete balistice mari.

O altă noutate a Proiectul 545 Laika ar fi, potrivit experților americani, folosirea de materiale compozite pe toată suprafața, inclusiv carena, suprafețele de control și elicele.

„Spre deosebire de Marina SUA sau de Marina Regală Britanică, Rusia construiește o gamă largă de submarine. Deși este ineficientă din punct de vedere al construcției, o mai mare varietăți de submarine ar putea permite realizarea unei game mult mai largi de misiuni”, scrie Caleb Larson pe nationalinterest.org.