Evenimentul Zilei > International > Rusia CÂȘTIGĂ proprietatea asupra CELEBREI mărci de vodcă STOLICHNAYA
Rusia CÂȘTIGĂ proprietatea asupra CELEBREI mărci de vodcă STOLICHNAYA

Rusia CÂȘTIGĂ proprietatea asupra CELEBREI mărci de vodcă STOLICHNAYA

Drepturile asupra Stolichnaya și a altor două mărci de vodcă trebuie să reîntoarcă în proprietatea statului rus, a decis un tribunal olandez.

Compania care le folosește, Spirits International, va trebui să plătească Rusie daune, însă mărimea acestora nu a fost dată publicității, anunță The Moscow Times.

Tribunalul Districtului Rotterdam a dat termen trei luni de zile companiei să predea controlul celor trei mărci către firma rusească de stat Sojuzplodoimport. Întârzierea aplicării sentinței va atrage asupra Spirits International amenzi de 50.000 de euro pe zi.

Avocații Sojuzplodoimport au salutat decizia tribunalului olandez ca pe un precedent care se creează, în vreme ce avocații Spirits International spun că se gândesc să facă apel.

Sentința se aplică doar asupra țărilor din Benelux, însă ar putea constitui baza pentru o extindere și în alte țări europene. Spirits International a fost înființată în 2013 în Olanda, iar compania-mamă, SPI Group, își are sediul în Luxemburg.

Procesul, care durează din 2003, trebuia să stabilească dacă drepturile de a folosi aceste mărci, dobândite de omul de afaceri rus Iuri Shefler, în urma unei privatizări cu cântec din 1997, după destrămarea Uniunii Sovietice.

În rezumatul hotărârii tribunalului se scrie:

„Mărcile nu au fost trasferate legal, așa că ele încă aparțin fostului proprietar: statul rus.”

În 2013, un tribunal american a respins o acțiune similară, privind dreptul de a folosi aceste mărci pe teritoriul Statelor Unite.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.