Evenimentul Zilei > International > RUSIA amenință cu represalii țării care-i îngheață ACTIVELE din străinătate
RUSIA amenință cu represalii țării care-i îngheață ACTIVELE din străinătate

RUSIA amenință cu represalii țării care-i îngheață ACTIVELE din străinătate

Ţările care „se vor aventura” să îngheţe activele ruse în străinătate se expun unor „represalii”, a ameninţat Rusia, confruntată cu procedura de despăgubire pentru acţionarii gigantului petrolier Iukos, în baza unei decizii a Curţii Permanente de Arbitraj de la Haga.

„Cei care vor îndrăzni să facă aceasta (îngheţarea activelor ruse) trebuie să înţeleagă că vor exista represalii”, a avertizat ministrul adjunct de Externe, Vasili Nebenzia, citat de Interfax, în condiţiile în care active ale guvernului rus au fost deja îngheţate în Franţa şi în Belgia.

Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a subliniat, la rândul său, că este „inevitabil” ca răspunsul Rusiei să fie unul de „reciprocitate”.

Rusia a exclus deja orice compensaţii, contestând fundamentarea deciziei Curţii Permanente de Arbitraj de la Haga, care a condamnat în iulie 2014 statul rus la plata unor despăgubiri de 50 de miliarde de dolari (aproximativ 37 de miliarde de euro) pentru acţionarii grupului petrolier Iukos, dezmembrat în anii 2000, după un proces considerat a fi orchestrat de către Kremlin.

Printre conturile îngheţate în Belgia figurează cele ale ambasadei Rusiei şi ale reprezentanţelor sale permanente la UE şi NATO din Bruxelles, a indicat joi Ministerul de Externe de la Moscova.

În Franţa, au fost îngheţate conturi în 40 de bănci, „active guvernamentale şi non-diplomatice”, şi s-a pus sechestru pe opt sau nouă imobile”, a indicat  Tim Osborne, directorul executiv al GML, holdingul reprezentând fostul acţionar majoritar al Iukos, scrie Agerpres.

Confruntată cu o astfel de procedură, Rusia „este pe cale” să pregătească un răspuns, a avertizat ministrul adjunct de Externe rus. Acesta din urmă „va fi unul juridic şi nu unul politic”, a specificat el, fără să ofere alte detalii.

Ambasadorul Belgiei în Rusia, Alex Van Meeuwen, a fost convocat, aseară, la MAE rus, care a protestat faţă de un „act făţiş neprietenos şi o încălcare grosieră a normelor dreptului internaţional”.

Cea mai mare parte a Iukos a fost vândută grupului petrolier public rus Rosneft, un actor de talie modestă pentru sector în epocă, devenit principalul producător mondial printre societăţile cotate.

Curtea de Arbitraj de la Haga a concluzionat că dezmembrarea Iukos, apoi întemniţarea oligarhului Mihail Hodorkovski, un opozant al Kremlinului, au fost orchestrate din motive politice.