Evenimentul Zilei > International > După ce a ocupat o bună parte din Ucraina, Rusia vrea să monitorizeze alegerile prezidențiale din această țară
După ce a ocupat o bună parte din Ucraina, Rusia vrea să monitorizeze alegerile prezidențiale din această țară

După ce a ocupat o bună parte din Ucraina, Rusia vrea să monitorizeze alegerile prezidențiale din această țară

Ministrul adjunct al afacerilor externe al Rusiei, Alexander Grushko, a declarat într-un interviu acordat agenției de știri TASS faptul că Rusia va trimite observatori la alegerile prezidențiale din Ucraina care urmează să aibă loc pe data de 31 martie, ca parte a misiunii OSCE în această țară.

 

"Da, intenționăm să trimitem observatorii noștri și să participăm la misiune în conformitate cu toate criteriile OSCE", a declarat acesta. Grushko a explicat faptul că Ucraina nu are dreptul să refuze înregistrarea observatorilor. "Ucraina este membră a OSCE. Deci, acționăm ca urmare a obligațiilor asumate de către Kiev, obligații asumate  prin aderarea la această organizație și acceptarea documentelor de bază, acestea trebuie a fi pe deplin îndeplinite de către ucraineni. Altfel, va fi foarte trist ", a declarat oficialul rus.

Pe 9 ianuarie, Ministrul de Externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, a declarat  faptul că Ucraina nu va accepta participarea unor observatori din Rusia la alegerile prezidențiale din această țară.

Potrivit ultimelor sondaje, fosta șefă a executivului de la Kiev, Iulia Timoşenko, conduce în intențiile de vot cu un procent de 16-18%.

Actualul șef al statului ucrainean, Petro Poroşenko, a câștigat teren în ultima perioadă și este cotat în acest moment cu 14% din intențiile de vot, ocupând poziția a doua în topul preferințelor electoratului, în condițiile în care la jumătatea lunii noiembrie  a anului trecut se situa abia pe poziția a cincea.

Poroşenko, care a devenit președinte după câștigarea alegerilor convocate în mai 2014 după înlăturarea de la putere a fostului președinte filo-rus Viktor Ianukovici, era până de curând criticat pentru felul defectuos în care gestiona economia țării și pentru corupția generalizată, iar realegerea sa părea puțin probabilă.