Evenimentul Zilei > International > Rusia acuză Pentagonul că a finanțat arme biologice în Ucraina. SUA: ”O dezinformare absurdă”
Rusia acuză Pentagonul că a finanțat arme biologice în Ucraina. SUA: ”O dezinformare absurdă”

Rusia acuză Pentagonul că a finanțat arme biologice în Ucraina. SUA: ”O dezinformare absurdă”

Rusia a cerut, miercuri, 9 martie, Statelor Unite ale Americii să explice lumii întregi motivul pentru care a sprijinit ceea ce Moscova consideră a fi un program biologic militar în Ucraina, care implică agenți patogeni mortali, inclusiv ciumă și antrax. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a cerut transparență din partea Washingtonului cu privire la această acuzație, care este negată de Kiev și pe care un purtător de cuvânt al Pentagonului a calificat-o drept absurdă.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a spus că Rusia a descoperit dovezi ale unui program biologic în timpul „operațiunii militare speciale” din Ucraina, invadată de forțele sale pe 24 februarie.

„Putem concluziona deja că în laboratoarele biologice ucrainene aflate în imediata apropiere a teritoriului țării noastre se desfășura dezvoltarea de componente ale armelor biologice”, a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului rus, făcând referire la ciumă, holeră, antrax și alți agenți patogeni.

Pentagonul, acuzat de finanțarea armelor biologice

Maria Zakharova a spus că presupusul program a fost finanțat de Pentagon. „Nu vorbim aici despre utilizări pașnice sau obiective științifice… Ce ați urmărit acolo?”, s-a exprimat purtătoarea de cuvânt.

„Departamentul american al Apărării și administrația prezidențială a Statelor Unite sunt obligate să explice comunității globale, oficial, nu prin intermediul unor capete de discuție, despre programele din Ucraina. Cerem detalii”, a spus ea. „Noi cerem, iar lumea așteaptă”, a completat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe din Rusia.

Ucraina ar fi distrus mostre de ciumă, holeră, antrax și alți agenți patogeni

Maria Zakharova a spus că Rusia deține documente care dovedesc că Ministerul ucrainean al Sănătății a ordonat distrugerea mostrelor de ciumă, holeră, antrax și alți agenți patogeni folosiți în cadrul programelor biologice amintite, după data de 24 februarie, când a fost declanșată invazia militară, potrivit Reuters.

Presa internațională nu a reușit să confirme în mod independent autenticitatea unor astfel de documente.

Potrivit reprezentantei Ministerului rus de Externe, nu este clar dacă materialele tip mostre au fost distruse sau nu.

„Nu este clar dacă presupusele materiale au fost într-adevăr distruse. Dacă au căzut ele în mâinile extremiștilor sau naționaliștilor – cine va oferi garanții în acest sens?”, s-a exprimat Maria Zakharova.

Americanii neagă informațiile: Dezinformare absurdă

Ulterior, ca răspuns la acuzațiile anterioare ale Rusiei cu privire la presupusul program biologic militar din Ucraina, un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat: „Această dezinformare absurdă a Rusiei este în mod evident falsă”.

Și Ucraina a negat informațiile prezentate de Rusia, prin vocea purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Externe. Un purtător de cuvânt al cabinetului președintelui Volodymyr Zelensky a spus: „Nu, nu este adevărat. Ucraina neagă cu strictețe orice astfel de acuzație”.