Evenimentul Zilei > Monden > În Rusia s-a deschis Poarta Iadului! „Satana însuşi a sărit acolo cu furca lui.” Foto
În Rusia s-a deschis Poarta Iadului! „Satana însuşi a sărit acolo cu furca lui.” Foto

În Rusia s-a deschis Poarta Iadului! „Satana însuşi a sărit acolo cu furca lui.” Foto

La distanţă de aproape 50 de ani de când Rusia a deschis ceea ce localnicii din satul Darvaza (Turkmenistan) numesc Poarta Iadului, BBC a readus în prim-plan povestea celebrului crater care arde zi şi noapte în deşertul Karakum.

Totul a pornit în 1971, an în care specialiştii Uniunii Sovietice (Rusia de azi) au descoperit o grotă plină de gaz metan în timpul unor prospecţiuni. La un moment dat, solul a cedat şi aşa a apărut un crater adânc de peste 70 de metri şi care are diametrul de 200.

Realizând că amestecul de gaze reprezenta un pericol toxic imens pentru întreaga zonă, geologii sovietici au luat decizia de a aprinde craterul. La acea vreme, se spera că focul se va stinge pe măsură ce zăcământul de gaze se va diminua. N-a fost deloc aşa cum se aşteptau mai-marii de la Moscova şi focul încă arde şi-n zilele noastre.

Grozăvia poreclită Poarta Iadului de cei 350 de localnici din sătucul Dervaza atrage anual zeci de mii de turişti, geologi, fotografi, exploratori şi aventurieri dornici de senzaţii tari. Pentru a preîntâmpina accidentele, cei care supraveghează craterul au decis montarea unui gard pe tot diametrul său.

Totul se putea termina în 2010, când preşedintele Turkmenistanului, Gurbanguly Berdimuhamedow, a ordonat specialiştilor stingerea focului. A fost o încercare nereuşită, astfel că soluţia rămâne tot epuizare zăcământului de gaze. Practic, când va decide natura, atunci se va închide şi Poarta Iadului.

Cineva a coborât în Poarta Iadului

În 2014, o ştire făcea ocolul planetei: vânătorul de furtuni și exploratorul George Kourounis și-a riscat viața pentru a fi prima persoană care coboară în craterul ce arde aproape jumătate de secol. La acea vreme s-a aflat că expediția a fost finanțată parțial de prestigioasa revistă National Geographic. Totul s-a întâmplat în noiembrie 2013.

Aventura incredibilă a lui Kourounis a devenit cunoscută de abia după ce postul National Geographic a transmis un episod dedicat expediției. Temerarul George Kourounis a colectat mostre de sol pentru a vedea dacă vreo formă de viață ar fi putut supraviețui în acele condiţii extreme. Din fericire pentru el, acesta nu a păţit nimic în timpul coborârii şi a putut descrie senzaţiile unice trăite în Poarta Iadului.

Echipament special din Kevlar

Recent, BBC a difuzat un film documentar despre celebrul crater, a cărui unicitate reprezintă un magnet pentru curioşii din toată lumea. Impresiile celui care a fost acolo au fost atât de puternice încât a spus: „Satana însuşi a sărit acolo cu furca şi toate lucrările lui.”

„Pregătirile pentru expediție au durat un an și jumătate. Am făcut numeroase antrenamente în defileul unui râu, multe dintre ele purtând echipamentul complet, realizat la comandă, din Kevlar, singurul material care nu s-ar fi topit din cauza temperaturilor extrem de mari din crater.

Când ajungi acolo pentru prima dată, parcă ai vedea o scenă SF. Deșertul vast ți se întinde la picioare și, undeva, vezi gaura asta arzând… Căldura pe care o emană e înfiorătoare.

Aerul de deasupra tremură, iar când bate vântul dinspre crater, simți cum te lovește căldura în față. Nici nu-ți poți ține ochii deschiși. Când ajungi pe margine, îți vine să-ți protejezi fața cu mâinile și te întrebi dacă nu cumva te-ai băgat în ceva mult prea periculos”, a povestit Kourounis.