Evenimentul Zilei > International > Germania, către Trump și Biden: cooperare transatlantică în fața pericolului Rusia-China
Germania, către Trump și Biden: cooperare transatlantică în fața pericolului Rusia-China

Germania, către Trump și Biden: cooperare transatlantică în fața pericolului Rusia-China

Înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA, ministrul german al Apărării a făcut un apel viitorului președinte american să lucreze concertat cu Europa pentru a păstra forța Occidentului.

„Indiferent de rezultatul alegerilor (Trump sau Biden), numai America şi Europa acţionând împreună pot menţine Occidentul puternic în faţa exerciţiului evident de forţă al Rusiei şi ambiţiilor chineze de supremaţie globală”, a declarat ministrul german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer într-o declaraţie acordată agenţiei RND, citată de DPA.

„Trebuie să apărăm valorile libertăţii la care America a contribuit istoric în Germania mai mult decât oricine altcineva”, a continuat Kramp-Karrenbauer.

Totodată, cea care a fost considerată pupila cancelarului german Angela Merkel, a remarcat de asemenea că Germania rămâne „dependentă faţă de protecţia strategică oferită de SUA”.

„Ordinea occidentală”

Dar, „în acelaşi timp, Germania şi Europa vor trebui să devină mai active ca garanţi ai ordinii occidentale”, consideră Kramp-Karrenbauer.

Vorbind despre rolul jucat de preşedintele Donald Trump, perceput în Germania drept un lider profund divizator, ea a apreciat că, deşi obedienţa fără critici nu este o cale bună de urmat, opoziţia automată faţă de o imagine distorsionată este de asemenea greşită, scrie Agerpres.

În urmă cu o săptămână, ministrul german de externe Heiko Maas a pledat, într-un editorial publicat de cotidianul Die Welt, pentru un „nou început” în parteneriatul de cooperare transatlantic după alegerile din SUA, indiferent cine va câştiga acest scrutin, precizând că Berlinul va face propuneri în acest sens către Washington „pentru a contribui la o agendă transatlantică nouă”.

Germania şi Franţa trebuie să conştientizeze faptul că SUA ar putea deveni mai puţin angajate în afacerile globale, astfel că este nevoie de un nou început, în caz contrar cei care vor profita de divergenţele dintre SUA şi Europa sunt la Beijing şi Moscova, a explicat Maas.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: