Donald Trump sau Joe Biden? Oficial, Beijingul nu are nicio preferință între cei doi. „Nu ne pasă cine este la Casa Albă. Ceea ce ne dorim este o relație calmă și mai bună cu Statele Unite”, a declarat presei din Beijing, săptămâna trecută, adjunctul diplomației chineze, Qin Gang.

Pentru cei care și-ar imagina că o victorie pentru democratul Joe Biden ar seduce regimul liderului de la Beijing,  Xi Jinping, viceministrul chinez a reamintit: „Relațiile sino-americane au fost problematice și cu democrații, și pe mai multe probleme”.

De la alegerea Trump în 2016, relațiile dintre China și Statele Unite s-au deteriorat la niveluri nemaivăzute încă din perioada maoistă.

„Donald Trump a dat lovituri groaznice președintelui chinez Xi Jinping”, analizează reputatul sinolog american de origine chineză Minxin Pei într-o notă publicată luna trecută în Project Syndicate, începând cu războiul comercial în domeniul tehnologiei și sprijinul acordat de administrația Taiwanului, două aspecte care au enervat Beijingul”.

În plus, președintele SUA a făcut din China unul dintre țintele sale de campanie. El a înfuriat Beijingul vorbind luni întregi despre „virusul chinezesc”, în legătură cu noul coronavirus, denumit corect politic de OMS Covid-19.

Diplomatic, Donald Trump este „incontrolabil și evaziv” pentru Beijing, analizează sinologul Philippe Le Corre, de la Harvard Kennedy School din Statele Unite. Nu numai pentru China Trump este greu de citit.

Cu toate acestea, continuă Le Corre,  și în ciuda acestor atacuri și tensiuni, „China apreciază un președinte care a afectat ordinea internațională prin politica sa America first care îl deconectează parțial de aliații săi tradiționali.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE