Agenția de știri TASS a dat publicității un reportaj potrivit căruia purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, s-a referit la expulzarea diplomaților ca la un răspuns la un act neprincipial.
În luna decembrie a anului trecut, agenția de știri Reuters a difuzat o știre despre expulzarea unui diplomat suedez din Rusia. După aceea, decizia a fost explicată ca fiind un răspuns la refuzul acordării vizelor diplomatice pentru doi cetățeni ruși.
Disputa dintre Rusia și Suedia continuă de mai multe luni. Potrivit ziarului Expressen, unul dintre motive a fost scandalul în care este implicat un membru al personalului ambasadei Rusiei din Stockholm, Evgeny Umerenko. În februarie, serviciile de securitate suedeze au declarat că Umerenko, s-a întâlnit frecvent în restaurante cu un cetățean suedez în vârstă de 45 de ani, despre care se presupune că a fost recrutat de Rusia. Din acest motiv, ofițerii de contrainformații suedezi au presupus că Umerenko este membru al Serviciului de Informații Externe al Rusiei.
În ciuda invitației adresate ambasadorului rus de a se prezenta la Ministerul de Externe al Suediei, dar și a solicitărilor repetate de a-l trimite acasă pe Umerenko, acesta din urmă și-a continuat șederea în Suedia, ceea ce a cauzat nemulțumire în rândul serviciilor speciale din această țară. Diplomatul rus s-a întors acasă la sfârșitul lunii martie, când i s-a terminat mandatul. După aceea, autoritățile de la Moscova au solicitat vize diplomatice pentru noii angajați ai ambasadei, dar nu le-au mai fost acordate. Domnul Nilsson a refuzat să comenteze situația.
În luna martie a anului trecut, Suedia s-a alăturat țărilor europene care au anunțat expulzarea unor diplomați ruși după otrăvirea fostului colonel GRU Serghei Skripal și a fiicei sale, în Regatul Unit. Mai precis, autoritățile de la Stockholm au anunțat expulzarea unui diplomat rus.