Evenimentul Zilei > Social > Rucsacul cu scanare cerebrală aduce neuroștiința „la purtător”
Rucsacul cu scanare cerebrală aduce neuroștiința „la purtător”

Rucsacul cu scanare cerebrală aduce neuroștiința „la purtător”

Oamenii de știință au dezvoltat un rucsac care urmărește și stimulează activitatea creierului pe măsură ce oamenii își desfășoară viața de zi cu zi.

Descoperirea ar putea permite cercetătorilor să obțină noi informații despre modul în care funcționează creierul în afara unui laborator. În plus, vor putea să monitorizeze boli ca Parkinson și tulburarea de stres post-traumatic în condiții reale, infromează Sciencemag.org.

Tehnologia este „o demonstrație motivantă a ceea ce este posibil” cu echipamentele portabile pentru neuroștiințe, spune Timothy Spellman, neurobiolog la Weill Cornell Medicine. Rucsacul și vasta sa unealtă de instrumente, spune el, ar putea lărgi peisajul pentru cercetarea neurologică ăn vederea studierii creierului în timp ce corpul este în mișcare.

Când oamenii de știință doresc să scaneze creierul, au nevoie de mult spațiu și, desigur, de mulți bani, a explicat el. Scanerele funcționale funcționale de imagistică prin rezonanță magnetică (RMN), care detectează activitatea în diferite regiuni ale creierului, au aproximativ dimensiunea unei camionete și pot costa mai mult de 1 milion de dolari.

Iar pacienții trebuie să rămână nemișcați în scaner aproximativ o oră pentru a asigura o scanare clară și lizibilă. Căutând o modalitate mai bună, cercetătorii de la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA), au dezvoltat ceea ce ei numesc „platforma mobilă de înregistrare și stimulare a creierului”.

Aceasta funcționează astfel: o baghetă-șarpe iese dintr-un rucsac de 4 kilograme și se oprește lângă vârful scalpului pacientului. Acolo, bagheta poate comunica cu un implant neuronal aflat în profunzime, în creier. Între timp, rucsacul este plin de monitoare – o configurație care permite colectarea datelor în timp real de la implant. În același timp, în funcție de experiment, participantul poate purta echipament suplimentar pentru măsurarea activităților creierului și corpului. Toate aceste informații pot fi apoi sincronizate cu semnale de la implant.

Iată cum funcționează: o baghetă șerpe dintr-un rucsac de 4 kilograme pentru a se odihni lângă vârful scalpului pacientului. Acolo, bagheta poate comunica cu un implant neuronal care se află adânc în creier. Între timp, rucsacul este plin de monitoare – o configurație care permite colectarea datelor în timp real de la implant.

În același timp, în funcție de experiment, participantul poate purta echipament suplimentar pentru măsurarea activităților creierului și corpului, inclusiv un capac de electroencefalografie a scalpului cu electrozi care monitorizează activitatea creierului la suprafață, o pereche de ochelari de realitate virtuală care urmăresc mișcarea ochilor și alte dispozitive. care urmăresc ritmul cardiac și respirator.

În testele de laborator, echipa a reușit să demonstreze că rucsacul înregistrează activitate și stimulează diferite regiuni ale creierului fără a cere oamenilor să rămână nemișcați. De asemenea, a fost capabil să colecteze aceleași date ca un aparat RMN și să stimuleze creierul într-un mod similar cu TMS.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: