Evenimentul ZileiInternationalRTS: UE pregătește mecanisme pentru monitorizarea aplicării acordurilor dintre Belgrad și Pristina

RTS: UE pregătește mecanisme pentru monitorizarea aplicării acordurilor dintre Belgrad și Pristina

RTS: UE pregătește mecanisme pentru monitorizarea aplicării acordurilor dintre Belgrad și Pristina
Pe lângă ajungerea la un acord final cu caracter juridic obligatoriu, Uniunea Europeană are intenția de a asigura aplicarea acordurilor convenite până în prezent de Belgrad și Pristina în cadrul dialogului tehnic și politic, mediat de Bruxelles – relatează cotidianul „Koha ditore” de la Pristina.

„Problemele nerezolvate vor fi soluționate în paralel cu negocierea acordului final” – a declarat purtătorul de cuvânt al șefului diplomației europene, Nabila Massrali, citată de Kosovo online.

Se intenționează stabilirea unui mecanism prin care se va monitoriza implementarea acordurilor convenite, iar oficialii de la Bruxelles spun că astfel vor fi rezolvate toate problemele deschise – comentează „Koha ditore”.

„UE, în calitate de mediator al dialogului, va colabora cu părțile pentru ajungerea la un acord de normalizare deplină a relațiilor dintre Serbia și Kosovo. Toate temele discutate sunt esențiale pentru normalizarea relațiilor. UE și statele UE așteaptă ca cele două părți să implementeze toate acordurile convenite” – a declarat Massrali.

Din cele 33 de acorduri convenite între Belgrad și Pristina, două acorduri importante nu s-au respectat, deși Bruxellesul solicită insistent aplicarea lor imediată. Belgradul a blocat deschiderea podului pe râul Ibar care leagă partea de nord și de sus a localității Kosovska Mitrovica, iar Pristina nu și-a îndeplinit obligația asumată de a forma Uniunea Comunităților Sârbești din Kosovo.

Sursa


Accesează: