Roșii cu 19 substanțe periculoase, pe mesele românilor. Reacția oficialilor de la ANVSA
- Maria Pană
- 3 aprilie 2024, 21:28
Mâncarea de pe mesele românilor este din ce în ce mai puțin naturală. O demonstrează și faptul că în sortimente de roșii aduse din alte țări s-au găsit 19 substanțe periculoase, respectiv 13. Vorbim despre roșiile din Turcia și cele din Italia care au ridicat astfel de probleme, spun experții.
Cert este că acestea au ajuns deja pe mesele românilor fiind comercializate cel puțin într-un supermarket și într-o piață din țară. Problema este că roșiile au fost deja testate de ANVSA că altfel nu puteau ajunge pe rafturile în cauză.
Roșiile de pe mesele noastre testate și nu prea
Doar că laboratorul pe care îl folosește autoritatea este în Bulgaria. Și se pare că modalitatea de testare nu este tocmai pusă la punct cu ultimele schimbări în domeniu, având în vedere că substanțele nu au fost depistate. Practic acest lucru înseamnă că atât în România cât și în Bulgaria, intră roși de proveniență străină care nu sunt testate cum trebuie.
Ele ajung așadar să fie puse pe mesele cetățenilor celor două țări ca fiind în regulă fiind girate de autorități. Cu toate acestea, potrivit experților independenți lucrurile sunt extrem de complicate. Cele 19 sau 13 substanțe periculoase care se găsesc în acest legume sunt nocive organismului.
Zeci de substanțe periculoase găsite în legume
Cert este că toate sunt din aceiași categorie, respectiv îngrășământ, agenți de creștere, șamd. Pe de altă parte ANSVA se apără susținând că sunt foarte multe produse pe piață. Drept urmare nu pot fi testate toate înainte de a fi puse pe mesele românilor. Practic se testează din 2 în 3, în timp ce românii iau de bun și eventual bio tot ce găsesc la raft.
Rămâne de văzut când vor ieși roșiile românești pe piață dacă vor fi testate. Și mai ales ce fel de substanțe vor fi găsite în aceste legume, despre care cu siguranță se va spune că sunt bio.