Evenimentul Zilei > Actualitate > Rompetrol, subevaluată după sechestrul pus de Fisc la Petromidia
Rompetrol, subevaluată după sechestrul pus de Fisc la Petromidia

Rompetrol, subevaluată după sechestrul pus de Fisc la Petromidia

După ce Fiscul a pus sechestru pe o serie de active ale Rompetrol Rafinare, pentru a se asigura că datoriile pe care firma le are de plătit statului roman până la 30 septembrie vor fi achitate, agenţiile de evaluare au luat pe rând în vizor ratingul companiei.

Standard & Poor’s (S&P) a anunţat astăzi că a coborât ratingul Rompetrol Group NV la "B", de la "B+", cu perspectivă negativă, în urma sechestrului asigurător instituit de autorităţile române asupra unor active ale subsidiarei Rompetrol Rafinare, dar şi pe fondul performanţelor operaţionale "foarte slabe" ale companiei.

Asta după ce agenţia de evaluare financiară Fitch a plasat săptămâna trecută sub supraveghere ratingul Rompetrol pentru o eventuală retrogradare, acuzând de asemenea riscurile legate de disputa companiei cu guvernul.

"Retrogradarea reflectă temerile noastre privind riscurile de ţară şi riscurile politice tot mai serioase dintre companie şi guvernul român, dar şi performanţele operaţionale în continuare foarte slabe", a declarat analistul de credit Lucas Sevenin, într-un comunicat transmis miercuri de S&P.
Disputa dintre Rompetrol şi autorităţile române rămâne în prim-plan
"Perspectiva negativă reflectă temerile noastre privind rezultatul negocierilor dintre guvern şi Rompetrol cu privire la plata sau conversia în acţiuni a creanţei de 570 milioane euro", a continuat Sevenin.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a instituit la 10 septembrie sechestru asigurător asupra unor terenuri şi instalaţii ale Rompetrol Rafinare, precum şi asupra participaţiilor la filialele acestei companii, ca măsură de precauţie împotriva înstrăinării unor active sau deţineri în perioada imediat următoare.

The Rompetrol Group, deţinut integral de KazMunaiGaz din Kazahstan, trebuie să ramburseze până la 30 septembrie, 2,4 miliarde de lei (570 milioane euro) în contul datoriilor istorice ale rafinăriei Petromidia, angajate printr-o emisiune de obligaţiuni de stat din anul 2003.

Citiţi şi:

  • ANAF a pus sechestru pe activele Rompetrol Rafinare. Cauza este neplata datoriei de 570 de milioane de euro către bugetul de stat
  • Datoriile lui Dinu Patriciu, în curtea kazahilor
  • De ce nu are dreptate Dinu Patriciu în scandalul Rompetrol-statul român
  • Fitch a pus sub supraveghere ratingul Rompetrol, după ce ANAF a pus sechestru asigurător pe activele Rompetrol Rafinare
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: