Evenimentul Zilei > Actualitate > Romii din Tg. Jiu nu vor să știe de măști de protecție: „Lasă, frate, coronavirus…”
Romii din Tg. Jiu nu vor să știe de măști de protecție: „Lasă, frate, coronavirus…”

Romii din Tg. Jiu nu vor să știe de măști de protecție: „Lasă, frate, coronavirus…”

Autoritățile locale din Târgu Jiu nu reușesc să-i determine pe locuitorii de origine româ din oraș să se protejeze împotriva coronavirusului cu măști și mănuși.

Oficialitățile locale și liderii etniei rome au inițiat o campanie, din poartă în poartă, menită să-i convingă pe romii care locuiesc în două cartiere ale orașului Târgu Jiu, să respecte regulile de protecție sanitară. Campania se desfășoară în contextul în care numărul îmbolnăvirilor din zonă crește foarte mult în zonă.

Chiar și prefectul de Gorj, Cristinel Rujan, a mers în mijlocul romilor pentru a se asigura că mesajul ajunge la aceștia. În ciuda avertismentelor lansate de autorități, romii nu s-au lăsat convinși că măsura adoptată le este de folos.

„Lasă, frate, coronavirus, lăsați că noi murim de foame cu coronavirus, că nu mai putem să ieșim pe drum să ne câștigam pâinea”, a spus unul dintre cei contactați, conform Știrilor ProTV.

Degeaba le-au transmis chiar liderii lor că este bine să poarte mască, să păstreze distanța socială și să aibă grijă să nu intre în contact cu bolnavii, pentru că romii din Târgu Jiu s-au arătat neîncrezători. Chiar și cei care au recunoscut că se tem de boală au afirmat că nu au cunoștințe bolnave, astfel că nu prea cred că vor fi atinși de boală.

Oricum, romii spun că, de când cu pandemia, au renunțat complet la viața de dinainte:

„Nu se mai țin petreceri, nu se mai țin din cauza virusului care s-a întâmplat și care e pe toată Europa și România, ce petreceri, nu mai ținem petreceri. I-a speriat pe oameni, i-a speriat pe toți, nu doar pe noi, nu contează că noi sau români, i-a speriat pe toți”.

Prefectul de Gorj, Cristinel Rujan, a afirmat că autoritățile încearcă să explice ce se întâmplă pentru a evita răspândirea noului coronavirus, însă romii sunt greu de convins.

„Noi încercăm să le explicăm, să îi convingem că e foarte bine să facă acest lucru, mai ales în situația în care în comunitățile lor sunt cazuri de pozitivi”, a declarat prefectul.

La nivelul județului Gorj, peste 60 de persoane sunt internate acum în spital din cauza infectării cu noul coronavirus, aproape dublu față de câte erau în perioada stării de urgență.

Rafila despre decizia CCR: „Normele juridice sunt una, prevenirea bolii e alta”

Curtea de Conturi acuză nereguli la Ministerul Sănătății. Ce spune raportul despre Unifarm

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: