Victimele dentiştilor sunt în general românii din diaspora care doresc să-şi rezolve problemele stomatologice în România, datorită preţurilor mai mici decât în multe ţări europene.

Li s-a propus să-şi scoată toţi dinţii, inclusiv pe cei sănătoşi, pentru a li se pune o dantură nouă, într-o singură zi.

Iulius este şofer în Spania şi a venit acasă în vacanţă. Bărbatul de 47 de ani face acum un implant dentar. A fost înainte şi la alte clinici, în Cluj, Braşov şi Bucureşti, dar acolo a primit o ofertă şocantă pe care a refuzat-o.

„Scoatem tot, punem o proteză. Câştigaţi timp. Câştigaţi tot”, relatează Iulius Grapă despre discuţia cu stomatologii.

Procedura „dinţi într-o zi”, care i-a fost propusă, costă 10-12 mii de euro pentru ambele arcade, jumătate faţă de implanturile făcute într-un timp mai lung.

O altă pacientă, Emilia, în vârstă de 43 de ani a rămas fără grai când primul dentist la care a fost, când a venit din Franţa, i-a propus o astfel de soluţie.

„Mi-au propus să-mi scoată toţi dinţii şi sus şi jos, să-mi pună şase implanturi sus şi patru jos. Atâta timp cât am dinţi, am rădăcinile pe care au fost lucrările, cum poţi să-i extragi pe toţi aşa. Îi interesează, nu ştiu, să facă nişte bani repede şi uşor. Şi asta e foarte grav”, spune Emilia Bălan.

„Aceasta este o procedură finală, pentru ultimul segment de viaţă. Nu poţi să scoţi dinţi buni, integri şi să propui tratamente prin implanturi fără să încerci să salvezi dinţii”, spune medicul de chirurgie dentară Anca Vereanu.

„E de neacceptat ideea. Un dinte care nu are indicaţie de extracţie dentară oricum este mult mai bun decât orice implant. Abaterea de la indicaţiile extracţiei dentare constituie clar un malpraxis. Din punct de vedere financiar, este o metodă foarte rentabilă”, declară vicepreşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi din România, Alexandru Bucur.

Toţi ar trebui să ştie că dinţii fără carii sau infecţii şi care nu se mişcă nu trebuie scoşi.

Dacă un doctor le propune extracţia danturii sănătoase, ar trebui reclamat pentru malpraxis, spune conducerea Colegiului Medicilor Stomatologi, potrivit stiri.tvr.ro