Este cazul câtorva mii de muncitori – majoritatea originari din România sau din țări africane – care au ajuns să lucreze pe plantații agricole din Sicilia. Aceștia sunt lipsiți de cele mai elementare condiții de trai precum și de orice fel de asistență medicală, în caz de nevoie.

Spre deseobire de alte zone, în Sicilia, muncile agricole se desfășoară pe tot parcursul anului, astfel că este nevoie de un număr mare de lucrători. Cu toate acestea, patronii refuză să le ofere condiții de viață și de muncă mai bune.

Muncitorii agricoli lucrează câte 10-12 ore pe zi, într-o căldură sufocantă, fără să fie protejați în vreun fel și locuiesc pe unde apucă. Cele mai multe spații de cazare sunt amenajate în case abandonate, dărăpănate, sau în depozite care nu mai sunt folosite de foarte multă vreme. Oamenii sunt lipsiți de apă potabilă, nu au acces la toalete și nici la alte facilități ale civilizației.

Deși cunosc situația, autoritățile italiene ridică din umeri neputincioase, dat fiind că în ciuda numeroaselor controale și anchete care au fost derulate, proprietarii de plantații agricole continuă să-i exploateze pe lucrătorii emigranți.

ONG-ul care oferă asistență medicală gratuită

În aceste condiții, a apărut asociația Emergency, un ONG umanitar, fondat în anul 1994, la Milano, care și-a stabilit drept obiectiv realizarea unor proiecte menite să ajute victimele războaielor, dar și persoanele sărace, oferindu-le servicii medicale de bază, gratuite, dar și consiliere psihologică atunci când consideră că au ajuns la capătul puterilor. Această asociație a deschis o clinică mobilă, în apropiere în provincial Ragusa, în Sicilia, acolo unde lucrează câteva mii de muncitori agricoli, cei mai mulți emigranți din Africa, Europa de Est și țările balcanice.

Clinica își desfășoară activitatea după amiaza, atunci când se încheie munca la câmp și a tratat un număr important de lucrători care au apelat la serviciile sale. Printre cele mai des întâlnite afecțiuni au fost durerile articulare și musculare, dar și alcoolismul.