Evenimentul Zilei > Social > Vrei să lucrezi în Italia? O lege nouă schimbă regulile. Vor fi și modificări salariale
Vrei să lucrezi în Italia? O lege nouă schimbă regulile. Vor fi și modificări salariale

Vrei să lucrezi în Italia? O lege nouă schimbă regulile. Vor fi și modificări salariale

Începând cu 1 octombrie, badantele românce care lucrează în Italia vor avea condiții mai bune de muncă și salarii mai mari, conform unui nou acord colectiv de muncă adoptat de autoritățile italiene în luna septembrie.

Acest lucru se datorează noului acord colectiv adoptat de autoritățile italiene în 8 septembrie, care stabilește regulile pentru munca în acest domeniu, al asistenței sociale.

Potrivit reprezentantului Fondazione Studi Consulenti del Lavoro (Fundația pentru Consultanți în Muncă), Rosario De Luca, această reglementare era așteptată de patru ani, din 2016, când a expirat acordul anterior.

„Menajere, îngrijitoare și babysitter, din ce în ce mai esențiale în țara noastră, se numără printre profesiile care au fost cel mai afectate de efectele economice asociate cu urgența de sănătate în timpul blocării. Mai mult, procentul de muncă neregulată în acest sector a fost întotdeauna foarte mare. Acest nou contract național este fundamental”, a explicat Rosario De Luca, citat de Corriere della Sera.

Fondazione Studi Consulenti del Lavoro a prezentat și principalele schimbări care intervin în acest domeniu și care trebuie să fie în atenția celor care angajează lucrători casnici.

Astfel, de acum înainte aceștia se vor numi „asistenți familiali” și vor fi încadrați în patru categorii profesionale, în funcție de îndatoriri și de pregătirea lor. Salariile acestora vor fi acordate în funcție de nivelurile de încadrare, care sunt notate cu litere de la A la D.

Nivelul de salarizare

Din punct de vedere salarial, noul contract colectiv prevede introducerea a două indemnizații, începând cu luna octombrie, una de aproximativ 116 euro pe lună, pentru bonele care îngrijesc copii cu vârsta de până la 6 ani, iar a doua, de 100 de euro pe lună, pentru cei care asistă mai mult de o persoană care nu se poate descurca singură (autosuficientă).

Creșterile salariale vor veni începând cu anul viitor, din luna ianuarie 2021, iar acestea vor fi cuprinse între 8 și 16 euro pe lună.

Pentru lucrătorii clasificați la nivelul „B Super” – îngrijitori care asistă persoanele autosuficiente și care conviețuiesc – creșterea este de 12 euro pe lună. În cazul celor care care asistă persoane care nu sunt autosuficiente salariile vor porni de la 997 euro brut cu o creștere de aproximativ 13,5 euro pe lună.