Evenimentul Zilei > Economie > Românii economisesc tot mai mult în depozite bancare. Ce monedă preferă
Românii economisesc tot mai mult în depozite bancare. Ce monedă preferă

Românii economisesc tot mai mult în depozite bancare. Ce monedă preferă

Sumele economisite în depozite în moneda naţională ale gospodăriilor populaţiei au crescut cu 3,6%, până la 103,6 miliarde lei, în decembrie 2016 faţă de luna anterioară, şi cu 13% faţă de aceeaşi lună din 2015, se arată într-un comunicat de presă al Băncii Naţionale a României (BNR).

Astfel, la 31 decembrie 2016, depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au înregistrat o creştere de 13% (13,7% în termeni reali) faţă de 31 decembrie 2015. 

Depozitele în lei ale persoanelor juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) s-au majorat cu 8,1%, până la 84,759 miliarde lei. La 31 decembrie 2016, depozitele în lei ale persoanelor juridice s-au majorat cu 6,4% (7% în termeni reali) faţă de 31 decembrie 2015, se arată în document. 

În acelaşi timp, depozitele în valută ale rezidenţilor gospodării ale populaţiei şi persoane juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare), exprimate în lei, au crescut cu 1,4%, până la nivelul de peste 85,816 miliarde lei, în luna decembrie, faţă de noiembrie. Exprimate în euro, depozitele în valută au crescut cu 0,9%, până la 18,897 miliarde euro. 

Comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent, depozitele în valută ale rezidenţilor exprimate în lei au crescut cu 4,5% (exprimate în euro, depozitele în valută ale rezidenţilor s-au majorat cu 4,2%). 

Depozitele în valută ale gospodăriilor populaţiei exprimate în lei au crescut cu 8,6% (exprimate în euro, depozitele în valută ale gospodăriilor populaţiei s-au majorat cu 8,2%), iar depozitele în valută ale persoanelor juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) exprimate în lei au scăzut cu 3,7% (exprimate în euro, depozitele în valută ale rezidenţilor persoane juridice s-au diminuat cu 4%), informează BNR.