Scenariul electoral în diaspora s-a derulat la fel ca acum două săptămâni: cozi uriașe de câțiva kilometri, aproape 300.000 de români care au stat și până la nouă ore să voteze și alte câteva mii care au rămas în afara secțiilor la închiderea urnelor. Singura diferență este că, de data aceasta, românii din străinătate s-au organizat mai bine, venind la vot de la prima oră sau călătorind, în unele cazuri, în orașe mai mici, unde secțiile de vot au fost mai puțin solicitate.


REZULTATE EXIT POLL alegeri prezidenţiale 2014, turul II. Află procentele lui Victor Ponta şi Klaus Iohannis de pe evz.ro


Forțe de ordine mobilizate

„Ponta, nu uita, tineretul nu te vrea”, „Vrem să votăm cu toții, dar nu ne lasă hoții !”, „Nu plecăm până nu votăm!” sunt câteva din refrenurile pe care le-au scandat ieri miile de români aflați la Paris pentru a-și vota președintele. Obstrucția dreptului la vot, un alt leit-motiv al strigătelor care au umplut străzile capitalei Franței, condimentat cu puternice ritmuri de „România trezește-te!”. Strigăte ce au animat miile de români revărsați în două cozi infernale pe strazile chic San Dominique si Rue de l’Exposition din al șaptelea „arrondissment” de la Paris, unde se afla ambasada și consulatul român. „Ne trateaza precum vitele, este o adevarata bataie de joc”, a fost comentariul unei doamne în vârstă aflată la coada de cel putin 2 kilometri pentru a vota. „Se uită că menirea intrinsecă a ambasadei este de a ne apăra drepturile și de a ne reprezenta interesele, nu de a ne împiedica să ne exprimăm dreptul la vot”, a răbufnit domnul Babasanda, un bărbat brun, zvelt, într-un costum elegant negru. Jandarmeria franceză a montat garduri de fier pentru a ține sub control mulțimea din ce în ce mai furioasă.

Consulat plin la Hamburg

Aceeași imagine și la secțiile de la Londra, Dublin, Munchen, Stuttgart, Torino, Milano, Viena și New York- mii de oameni indignați de proasta organizare a turului doi, aparent îmbunătățită, spre deosebire de scrutinul de acum două săptămâni, prin simpla suplimentare a cabinelor de vot din secții, a numărului de ștampile și posibilitatea de a descărca declarația pe proprie răspundere. Doar la Hamburg, oficialii au permis alegătorilor să intre în clădirea consulatului până la refuz pentru a le permite să voteze după ora 21.00, când se închid urnele, o excepție în haosul care a dominat scrutinul de ieri peste hotare.


REZULTATE EXIT POLL alegeri prezidenţiale 2014, turul II. Află procentele lui Victor Ponta şi Klaus Iohannis de pe evz.ro


REZULTATE EXIT-POLL TURUL II şi  REZULTATE FINALE ALEGERI PREZIDENȚIALE, pe evz.ro

De asemenea, pe evz.ro poți afla cel mai simplu si rapid rezultatele votului din turul 2 de scrutin al acestor alegeri prezidențiale. Află pe evz.ro cum s-a votat în fiecare județ.

Rămâi pe evz.ro pentru a afla și cele mai importante știri ale acestor zile, declarațiile candidaților, incidentele electorale și rezultate alegeri prezidentiale 2014.

 
 

EVZ îţi prezintă cele mai importante ştiri şi analize despre alegerile prezidenţiale din 2014.  Cel mai bun portal de stiri va transmite in timp real rezultate turului 2 al alegerilor prezidentiale 2014.

EVZ.RO vă prezintă cele mai importante știri despre ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2014.