Românii din Anglia scapă de restricții. Boris Johnson îi invită la bere

Românii din Anglia scapă de restricții. Boris Johnson îi invită la bere

Vești bune pentru românii din Marea Britanie care vor putea ieși la terase, începând de luni, după ce guvernul lui Boris Johnson a ridicat o parte din restricții.

Englezii se pregătesc să petreacă, după aproape 4 luni de lockdown. Pe de altă parte, operatorii de restaurante și pub-uri spun că așteaptă vremuri mai bune. Începând de luni, 12 aprilie, în Anglia se vor deschide terasele în aer liber. Măsura va fi pusă în aplicare în Scoția și în Țara Galilor, începând din 26 aprilie.

Englezii, cunoscuți drept mari petrecăreți, așteaptă de patru luni acest moment în care se va da drumul la petreceri. După ce premierul Boris Johnson a anunțat ridicarea restricțiilor. Companiile din sectorul ospitalității au anunțat că solicitări record pentru rezervări de mese, la terasele pub-urilor și restaurantelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Începând de luni, 12 aprilie, vom începe cea de-a doua fază a foii de parcurs (de relaxare a măsurilor antiepidemice). Redeschidem magazinele, sălile de sport, grădinile zoologice, camping-urile de vacanță, frizeriile şi saloanele de înfrumuseţare, precum şi terasele sau alte locaţii din industria ospitalităţii aflate în aer liber. Ţin să precizez că luni, 12 aprilie, eu însumi voi merge la o terasă şi, precaut, voi bea o halbă cu bere”, a spus Johnson săptămâna trecută.

Pe de altă parte, multe localuri, care nu dețin terase conform cerințelor guvernamentale, vor rămâne închise până pe 17 mai. La această dată a fost anunțată reluarea activității și la interior, după cum relatează Politico.

„Credem că aproximativ o treime din pub-uri se vor deschide luni, iar din acestea doar o treime vor fi profitabile”, a declarat James Calder, director executiv al Societății Brewers Independent. Aceasta reprezintă mai mulți producători independenți de bere din Marea Britanie.

„Ideea că„ puburile se deschid, prin urmare totul este în regulă este departe de adevăr”, a adăugat acesta.

Compania JD Wetherspoon, care operează aproximativ 750 de pub-uri în Anglia, va redeschide 396 dintre acestea. Un alt operator, Mitchells & Butlers, va redeschide 270 din cele 1.500 de puncte de vânzare din Anglia. Alte 250 vor fi deschise peste o lună.

Doar terasele în aer liber pot funcționa

Barurile care pot amenaja trotuarul din față într-o zonă de mese se află într-o poziție privilegiată deoarece își pot relua activitatea. Chiar și așa, operatorii se tem că vânzările vor fi afectate, în mare măsură, de vremea capricioasă. Pentru a-și atrage clienții, aceștia investesc zeci de mii de lire sterline în pături, umbrele de soare, marchize, încălzire exterioară și mobilier.

Alte pub-uri așteaptă să primească bani prin programul guvernamental Restart Grant Scheme, lansat pentru a-i ajuta să supraviețuiască în lockdown. Pub-urile care se redeschid săptămâna aceasta nu vor funcționa în profit, dacă nu-și vor putea primi clienții în interior.

„Este o primăvară destul de răcoroasă așa că va fi foarte dificil pentru puburile noastre. Nu vor obține deloc profituri ... dar vor să se reconecteze cu clienții lor și, sperăm, să construiască o redeschidere mai reușită atunci când vor putea redeschide și în interior, pe 17 mai”, a spus Emma McClarkin, director executiv al BBPA.

Potirivt spuselor sale, pub-urile nu vor să trăiască din banii guvernamentali, dar restricțiile sanitare le împiedică să fie rentabile. Astfel, până pe 21 iunie, când se estimează că toate restricțiile se vor ridica, acestea nu se așteaptă la profit.

Operatorii de pub-uri își caută dreptatea în justiție

Operatorii de pub-uri își pun speranțele într-o acțiune în justiție demarată de Sacha Lord, un cunoscut operator de cluburi de noapte. Acesta a contestat decizia guvernului de a deschide mai întâi terasele și mai apoi pub-urile si restaurantele la interior. El susține că nu există dovezi științifice pentru o astfel de decizie și că industria a investit peste jumătate de miliard de lire sterline în măsuri de reducere a răspândirii coronavirusului în interior. În opinia sa, pub-urile au devenit spații mai sigure decât multe alte locații în care oamenii se adună, pe măsură ce restricțiile sunt ridicate.

„Argumentul meu este să deschidem aceste locuri sigure, care sunt monitorizate și reglementate, pentru că, dacă nu, oamenii vor începe să se amestece acolo unde nu există măsuri în vigoare și acest lucru va fi mai periculos decât în medii care nu sunt monitorizate”, a spus Sacha Lord.

Acesta a mai câștigat în instanță și alte procese împotriva guvernului. El a obținut ca restaurantele și pub-urile să funcționeze și după ora 22:00 și anularea obligativității de a servi masa, alături de băuturi alcoolice. Sacha Lord este încrezător că poate câștiga din nou, explicând că este mai greu să păstrezi distanțarea în magazine decât în pub-uri.

Departamentul de Sănătate și Asistență Socială a refuzat să comenteze cu privire la acțiunile în justiție.  dar a subliniat că au urmat recomandările specialiștilor de-a lungul pandemiei. Departamentul a refuzat, de asemenea, să spună dacă va trebui să amâne ridicarea altor restricții. Aceasta pentru a compensa eventualul impact negativ asupra indicatorilor de sănătate ca urmare redeschiderii localurilor la interior, în cazul în care instanța îi va da câștig de cauză lui Sacha Lord.