Evenimentul ZileiEconomieRomânii, dărâmați de scumpiri. Situația este de-a dreptul tragică. Și este abia începutul

Românii, dărâmați de scumpiri. Situația este de-a dreptul tragică. Și este abia începutul

Românii, dărâmați de scumpiri. Situația este de-a dreptul tragică. Și este abia începutul
Românii sunt nevoiți să facă economii pe unde pot și să renunțe chiar la lucruri esențiale pentru a face față scumpirilor din ultima perioadă

România are unul dintre cele mai mici salarii minime din toată Europa. Mai exact, la 1 ianuarie 2022, salariul minim era de doar 515 euro, de patru ori mai mic decât cel din Luxemburg de exemplu. Dintre toate statele membre ale Uniunii Europene, doar Bulgaria şi Letonia au un salariu minim mai mic decât România.

Prețuri europene, salarii nu prea

Ne puteți urmări și pe Google News

Specialiștii spun că pentru un trai cât de cât decent, salariul minim ar trebuie să fie mai degrabă la valoarea celui mediu din acest moment, adică în jur de 1000 de euro. Ar ajuta și o scădere a impozitelor şi a taxelor pe venitul minim de cel puţin 10%. În ultimul an, alimentele, bunurile şi serviciile s-au scumpit în medie cu 8,2%. Ca să nu mai vorbim de prețurile la energia electrică, termică sau la combustibili.

„Este obligat de context să plătești energia electrică, gaze, utilități la preturi europene având venituri care nu se ridică la nivelurile medii europene”, spune Cristian Păun, analist economic.

Oamenii fac sacrificii

Ca să facă față scumpirilor multe familii, dar și pensionari încearcă să facă economii. Unii dintre ei spun că încearcă să reduca factura la încălzire și preferă să stea cu mai multe haine pe ei, ca să scoată mai puțini bani din buzunar.

Unii români renunță chiar și la lucrurile esențiale: nu își mai cumpără haine sau încălțăminte, își fac pâinea acasă sau renunță la micile plăceri cum ar fi dulciurile.

Un procent de 43% dintre români au renunţat să mai cumpere ceasuri şi bijuterii, iar 34% nu au mai cumpărat o maşină sau au rărit ieșirile la restaurant.

„Este evident că atât timp cât banii nu ajung pentru cheltuielile casei pentru mâncare şi medicamente nimeni nu se mai gândește la ceasuri sau la alte obiecte de lux. Este trist. Este foarte trist”, spune Dragoş Frumosu, președintele Federației Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, citat de Antena 3.


Accesează: