Românii care vor primi despăgubiri. Lege nouă adoptată de Camera Deputaților

Românii care vor primi despăgubiri. Lege nouă adoptată de Camera DeputațilorDecizie. Sursa foto: pixabay

Plenul Camerei Deputaților a adoptat un proiect de lege care îmbunătățește reglementările privind măsurile asigurătorii pentru victimele infracțiunilor.

Această inițiativă legislativă urmărește creșterea șanselor victimelor de a-și recupera creanțele rezultate în urma faptelor penale și armonizarea dispozițiilor din Codul de procedură penală referitoare la măsurile asigurătorii.

Victimele și pot recupera prejudiciile

Noua lege oferă posibilitatea victimelor infracțiunilor de a contesta refuzul organului judiciar de a lua măsuri asigurătorii asupra bunurilor persoanei cercetate penal.

Acest aspect este crucial pentru asigurarea despăgubirilor, inclusiv a daunelor morale.

„Este un pas important pentru protejarea drepturilor victimelor și pentru garantarea că acestea nu sunt lăsate fără sprijin în fața sistemului judiciar”, a declarat deputatul USR Oana Murariu, inițiatorul proiectului.

Poliție

Poliția. Sursa foto: Inspectoratul General al Poliției

Rolul procurorului și al instanței

Conform noii reglementări, procurorul, judecătorul de cameră preliminară sau instanța de judecată pot dispune măsuri asigurătorii pentru a preveni ascunderea, distrugerea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor care ar putea fi confiscate.

„Procurorul dispune de îndată asupra luării măsurilor asigurătorii atunci când cererea este făcută de partea civilă”, se stipulează în proiectul de lege.

Măsurile asigurătorii pot fi luate și la cererea părții civile, iar cererea se adresează procurorului, judecătorului de cameră preliminară sau instanței de judecată, după caz.

Procedura de contestare a măsurilor asigurătorii

Noua lege prevede că suspectul, inculpatul, partea civilă sau orice altă persoană interesată poate contesta ordonanța prin care procurorul a dispus asupra luării măsurii asigurătorii.

Termenul de contestare este de trei zile de la data comunicării ordonanței.

„Este esențial ca victimele să aibă dreptul de a contesta deciziile care le afectează direct. Această lege oferă un mecanism clar și eficient pentru protejarea intereselor lor”, a explicat un expert juridic.

Această reglementare vine în sprijinul victimelor infracțiunilor, oferindu-le un cadru legal mai solid pentru recuperarea prejudiciilor. De asemenea, armonizarea dispozițiilor din Codul de procedură penală contribuie la o aplicare mai eficientă a măsurilor asigurătorii.