România nu scapă de vremea rea. Fenomen meteo sever anunțat în următoarele zile

România nu scapă de vremea rea. Fenomen meteo sever anunțat în următoarele zile Sursa Foto: Arhiva EVZ

O zonă de presiune atmosferică scăzută va acoperi toată jumătatea estică a Europei. Fenomenul meteo are loc începând cu ziua de vineri și se va prelungi peste tot weekendul.

Inițial sunt așteptate doar ploi locale și ninsori la munte. Ulterior va lua forma unui ciclon mediteranean puternic, care se va deplasa spre est, asemănător cu fenomenul meteo de săptămâna trecută.

Depresiunea atmosferică ar putea aduce precipitații abundente și vânt puternic în România

Această depresiune atmosferică ar putea afecta și România, aducând precipitații abundente și vânt puternic. La nord de țara noastră se va afla o masă de aer rece, iar fulgii de nea ar putea să coboare până în zonele joase.

În prezent, unele modele meteorologice anticipează ninsori destul de puternice. Totuși, gradul de incertitudine este încă foarte ridicat, iar prognozele se pot schimba destul de mult de la o zi la alta, în funcție de traiectoria exactă a ciclonului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Săptămâna viitoare, temperaturile par să scadă tot mai mult, iar vremea ar putea deveni chiar rece pentru această perioadă a anului.

fenomen meteo - stație meteorologică

Săptămâna trecută, vremea a pus mari probleme după un fenomen meteo asemănător

Primul episod de iarnă veritabilă din acest sezon, cu zăpadă, a făcut probleme în majoritatea ţării în weekendul trecut. Mai multe drumuri din zonele montane au fost închise, iar accidentele s-au ţinut lanţ din cauza viscolului şi ninsorii.

În Dobrogea, furtuna a inundat străzile, iar porturile de la Marea Neagră au fost închise din cauza vântului puternic. Acesta a suflat cu peste 120 de kilometri pe oră.

Furtuna Frederico, una dintre cele mai puternice care a ajuns în bazinul Mării Negre, vine din nordul Franţei. A făcut deja ravagii în Elveţia și a afectat transportul naval și aerian din Bulgaria și Turcia.:

„Toate aceste fenomene sunt parte dintr-un ciclon care se formează în vestul Mării Negre. Este vorba de un ciclon extra tropical care, pe măsură ce traversează marea, o parte din masa încărcată cu vapori de apă aduce în jumătatea de est şi intensificări ale vântului", a explicat Meda Andrei, meteorolog ANM.

Temperaturi scăzute în weekend

Meteorologii prognozează o schimbare semnificativă în vreme pentru weekend. Aceasta aduce o răcire accentuată în întreaga țară. Românii se pot aștepta la o ușoară creștere a temperaturilor vineri, cu maxime care vor atinge 15-16 grade Celsius. Cu toate acestea, bucuria căldurii va fi de scurtă durată, deoarece în weekend se preconizează o nouă răcire a vremii.

Meteorologii avertizează că maximele termice vor varia între zero și zece grade Celsius. În unele zone, în special în sud-est, se pot înregistra temperaturi chiar între -8 și 0 grade Celsius, făcând această perioadă una neobișnuit de rece pentru sfârșitul lunii noiembrie.