Evenimentul Zilei > Monden > România va rata Eurovision, dacă TVR nu plătește o datorie de 10 milioane
România va rata Eurovision, dacă TVR nu plătește o datorie de 10 milioane

România va rata Eurovision, dacă TVR nu plătește o datorie de 10 milioane

Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU), care promovează cooperarea între organizațiile de radio și televiziune, a avertizat TVR că, din cauza datoriilor acumulate în ultimii opt ani, ia în calcul să nu permită țării noastre să participe la concursul de la Stockholm

Televiziune publică are o datorie de 10 milioane de euro către EBU și, cu toate că a plătit taxa de participare a României la Eurovision, se ia în calcul posibilitatea ca țara noastră să rateze competiția. Din luna ianuarie, atunci când TVR a plătit ultima rată, în valoare de 250.000 de euro, televiziunea a anunțat că nu mai poate susține viitoarele rate. EBU așteaptă o reacţie a statului român şi garanţia că datoria va fi platită. În acelaşi timp, postul public de televiziune solicită instituţiilor statului, contactate de EBU, să sprijine demersul de plată şi de garantare, amintind că „urmează alte competiții majore – Campionatul European de Fotbal și Olimpiada de la Rio, din 2016 – pe care o televiziune îngropată în datorii și subfinanțată nu le va putea oferi publicului”. Dacă instituțiile statului nu vor garanta plata datoriei de 10 milioane de euro către EBU, ne aflăm în situația caRomânia să fie exclusă din competiția europeană.

„Avem nevoie de susținerea statului”

Reprezentantul României la Eurovision, Ovidiu Anton, speră ca statul să sprijine atât TVR, cât muzica românească.

,,Televiziunea a făcut mereu eforturi mari în susținerea muzicii românești și pentru reușitele noastre dincolo de graniță. Sper ca, de această dată, când este și necesar, să existe susținere și din partea instituțiilor statului. Sper asta atât pentru muzica românească, cât și pentru momentul meu. Noi suntem în turneu de promovare a melodiei ,,Moment of silence”, mergem la Londra, la ,,Eurovision Party”, și vom promova, în continuare, mesajul pe care l-a transmis România în acest an. Am mai fost, până acum, în Tel Aviv și Amsterdam. Sper ca cei de sus să privească, acum, și spre noi și spre muzica noastră”, a declarat artistul, în exclusivitate, pentru Evenimentul zilei.

Concurenții

Anul acesta, concursul Eurovision se va desfășura la Stockholm, Suedia, în 10, 12 și 14 mai. România ar urma să participe în a doua semifinală a concursului, cea din 12 mai, alături de Albania, Bulgaria, Danemarca, Georgia, Slovenia, Norvegia, Ucraina, Belgia, Letonia, Belarus, Irlanda, Elveția, Macedonia, Australia, Lituania, Polonia, Israel și Serbia.