Evenimentul Zilei > International > România, PRINSĂ între „CIOCANUL” Trump și „NICOVALA” Putin. MAE se poziționează strattegic
România, PRINSĂ între „CIOCANUL” Trump și „NICOVALA” Putin. MAE se poziționează strattegic

România, PRINSĂ între „CIOCANUL” Trump și „NICOVALA” Putin. MAE se poziționează strattegic

Conflictul care fierbe în aceste momente este cele intre marile puteri, SUA și Rusia, concentrate, în tabere diferite, pe problema războiului civil din Siria. După declarațiile lui Trump, care promit rachete pentru Rusia, mai multe țări se declară de o păarte sau de altă a adversarilor. Ministrul de Externe al României, Teodor Meleșcanu, a tranmis un mesaj care arată poziția țării noastre în această problemă.

România condamnă ferm utilizarea armelor chimice în orice circumstanţe, în orice împrejurare, dar mai ales atunci când este vorba de folosirea lor împotriva civililor, a declarat, joi, Meleşcanu, conform agerpres.ro.

Meleşcanu a fost întrebat, în cadrul unei declaraţii de presă comune cu omologul său francez Jean-Yves Le Drian, despre un eventual răspuns militar internaţional la atacul chimic din Siria.

„România condamnă ferm utilizarea armelor chimice în orice circumstanţe, în orice împrejurare, dar mai ales atunci când este vorba de folosirea lor împotriva civililor. Sprijinim ferm ideea de a investiga, de a pune la dispoziţia organismului special, un organism care trebuie să fie imparţial şi independent, toate datele pentru a putea să vedem care sunt realităţile din teren şi, în al doilea rând, măsurile care ar trebui să fie întreprinse la nivelul societăţii internaţionale", a afirmat şeful diplomaţiei române.

Şi ministrul francez pentru Europa şi Afaceri Externe, Jean-Yves Le Drian, a spus că un atac cu arme chimice este „intolerabil".

„Există o linie roşie în ceea ce priveşte situaţia din Siria, dar această linie roşie este valabilă şi pentru alte situaţii – este respectul nostru pentru Convenţia Internaţională privind Interzicerea Armelor Chimice din 1993. (…) Suntem fermi şi, cum a spus preşedintele Republicii (Emmanuel Macron – n.r.) alaltăieri, această situaţie nu este tolerabilă. Această linie roşie a fost trecută şi trebuie să luăm decizii în zilele ce urmează", a punctat acesta.

Întrebat dacă mesajul publicat recent de preşedintele Trump în privinţa situaţiei din Siria „ajută" Franţa să ia o decizie în această chestiune, Le Drian a afirmat: „Franţa este autonomă în deciziile sale".

Donald Trump a răspuns miercuri Rusiei pe Twitter, după mesajul unui oficial rus că orice rachetă ar fi lansată către Siria va fi doborâtă, preşedintele american transmiţând Moscovei să se pregătească pentru rachetele ''frumoase, noi şi 'smart''' care vor veni.