România trăiește pe datorie. Deficitul bugetar este uriaș, iar banii încasați de stat se duc pe salarii și pensii

România trăiește pe datorie. Deficitul bugetar este uriaș, iar banii încasați de stat se duc pe salarii și pensii Inflație. Sursa foto: Pixabay

Economiștii spun că anul 2022 este unul critic pentru România. Țara are un deficit uriaș și se împrumută la dobânzi record pentru a acoperi cheltuielile. Nici românii nu o duc mai bine. Ratele la credite au crescut, iar prețurile au explodat.

România este ca o familie care trăiește lună de lună pe datorie. Deficitul bugetar este mare, economia încetinește, iar țara noastră se împrumută la dobânzi record.

„Costul de finanțare a României a crescut, este un semnal despre maniera în care piețele se uită la situația fiscală din țara noastră. Banii nu sunt doar mai rari, ci și mai scumpi, e un mix de factori. Datoria publică s-a acumulat.

Deficitul generează datoria publică, iar deficitul este mare. La 4 lei încasați, statul mai cheltuie un leu pe deficit și îi mai trebuie un leu pentru a plăti și împrumuturile din spate. Ca o paralelă, într-o familie în care salariul este de 4.000 de lei, cheltuielile ar fi 5.000 și ar mai avea nevoie de 1.000 pentru rate. Adică la 4.000 de lei i-ar trebui 6.000, ceea ce e nesustenabil“, a declarat economistul Cristian Popa membru în consiliul de administrație al BNR, la Digi 24.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deficit uriaș

Potrivit sursei citate, cele mai mari probleme vin din sectorul bugetar. Aproape toți banii pe care îi încasează statul merg către salarii și pensii.

„Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a transmis mesajul că bugetul țării nu e într-o situație ușoară, că avem o problemă fiscală majoră. Suntem la 7%. Problema e în sectorul bugetar, acolo trebuie apăsat pe buton, trebuie lucrat la situația deficitului public.

Problemele sunt structurale. 80- 90% din ce încasează statul se duce pe salarii și pensii, deficitul e nesustenabil. Dacă statul ar fi o gospodărie nu ar putea trăi la infinit pe datorie

Țările din regiune ori au surplus bugetar, ori au deficit bugetar, dar mai mic, nu au deficite de 7% din PIB. Noi nu ne poziționăm bine în context regional. Și asta contează dacă piețele decid să finanțeze sau nu o țară, percep un risc, percep că sunt probleme structurale“, a mai explicat economistul Cristian Popa.

2022, anul critic

Anul 2022 este unul extrem de greu pentru români. Prețurile au explodat din cauza inflației, ratele de la credite sunt mult mai mari din cauza creșterii ROBOR, iar un eventual embargo asupra gazelor din Rusia ar duce la un scenariu nedorit.

„Anul acesta este vârful, anul următor avem o cocoașă să-i spunem, care și aceasta ar putea să dispară în condițiile în care măsurile de plafonare a preturilor la energie sunt prelungite. Operăm într-un context foarte incert. Desigur că oprirea gazelor rusești către Europa ar da calculele peste cap. Nu este scenariul nostru de bază. Ținem cont de context, dar nu este scenariul nostru de bază. Ar fi un scenariu urât“, a adăugat Cristian Popa.