România stă cel mai bine din UE. „Capitolul” la care românii excelează lunar

România stă cel mai bine din UE. „Capitolul” la care românii excelează lunar

Se pare că România este peste toate țările din Uniunea Europeană când vina vorba de reluarea construcțiilor după pandemia de Coronavirus.

România și Finlanda sunt singurele state din Uniunea Europeană unde lucrările de construcții au crescut în luna iulie. Totodată, România  a menținut cel mai mare avans anual al lucrărilor de construcții la nivelul blocului comunitar, se arată în datele furnizate de Eurostat.

Volumul lucrărilor de construcții din România au avansat cu 12,2% în iulie față de perioada echivalentă a anului precedent. Ritmul de creștere a urcat la 9,1% în iunie.

Iulie este a treia lună consecutivă în care, în ritm anual, România este lider în UE la creşterea lucrărilor de construcţii.

Comparativ, în zona euro lucrările de construcţii au înregistrat în iulie un declin anual de 3,8%, în timp ce în UE au înregistrat o scădere de 3,9%.

Eurostat mai precizează că singurele state membre UE în care lucrările de construcţii au crescut în iulie, comparativ cu perioada similară a anului trecut, sunt România (12,2%) şi Finlanda (2,5%). De asemenea, cel mai semnificativ declin s-a înregistrat în Ungaria (minus 21%), Slovacia (minus 15,4%), dar și în Polonia (minus 11%).

În iulie, comparativ cu luna precedentă, lucrările de construcţii au crescut cu 0,2% în zona euro şi au scăzut cu 0,1% în Uniunea Europeană.

În Finlanda, situată pe locul al doilea în UE în funcție de evoluția activității de construcții, a fost înregistrat un avans de 2,5%. Datele, incluse în analiza Eurostat, sunt ajustate în funcție de factorii sezonieri.

În ritm lunar, activitatea din construcții pe piața locală a avansat cu 4,3% în iulie, după un declin de 3,2% în luna precedentă.

România a avut, astfel, a treia mare creștere din UE în acest sector, după Slovenia (+12,2%) și Franța (+5%). În zona euro, lucrările de construcții de fapt au scăzut, în ritm anual, cu 3,8%, în timp ce la nivelul Uniunii Europene, declinul a fost de 3,9%.

În ritm lunar, lucrările de construcții au crescut cu 0,2% în zona euro, în timp ce, în UE, a fost înregistrat un declin de 0,1%.