Evenimentul Zilei > Actualitate > România „se coace” la 39 de grade Celsius! Uite ce să faci dacă trebuie să ieşi din casă
România „se coace” la 39 de grade Celsius! Uite ce să faci dacă trebuie să ieşi din casă

România „se coace” la 39 de grade Celsius! Uite ce să faci dacă trebuie să ieşi din casă

Meteorologii atrag atenţia că, duminică şi luni, situația cea mai grea va fi în judeţele Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi şi Dolj, unde termometrele vor înregistra şi 39 de grade Celsius!

Atenţionarea emisă de INMH arată că valul de căldură se va intensifica şi va cuprinde toată ţara. Temperaturile maxime vor depăşi frecvent 35…36 de grade şi local se vor atinge 37…38 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în cea mai mare parte a teritoriului.

Cel mai rău este în Vestul țării, unde avem COD PORTOCALIU DE CANICULĂ!

În judeţele Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi şi Dolj vor fi temperaturi maxime de 38…39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Ce faci dacă trebuie să ieşi din casă

Medicii atrag atenție că în aceste zile este recomandat să nu ieșim din casă, să stăm la răcoare și să consumăm lichide. Dacă chiar trebuie să ieșiți din casă, „unul din cele mai bune sfaturi, cred eu, este să îți umezești hainele”, spune fizicianul Lisa Jardine-Wright de la Universitatea Cambridge. Apa din haine se va evapora şi îţi va da senzaţia de răcoare.

De asemenea, este bine să ieşi din casă cu capul acoperit, de o pălărie, o şapcă sau o eşarfă, dar şi să fii îmbrăcat în haine răcoroase şi lejere. Tot medicii spun că ar fi bine să avem mereu, la noi, o sticlă cu apă. Iar doamnele pot folosi cu încredere evantaiele pentru a-şi răcori chipul.

Numai bune de folosit sunt şi umbrelele, de preferinţă de culori deschise şi opace.

O altă metodă de a te răcori, ar fi să-ți bagi mâinile într-o găleată cu apă rece de fântână sau o chiuvetă plină cu apă.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: