Eurodeputații socialiști români, dar și ai altor partide, au votat împotriva documentului. Mai puțin, liberalii, care au votat pentru.

Președintele PNL, Ludovic Orban, avertizează Guvernul să nu împiedice cursul legiferării Rezoluției.

„Avertizăm Guvernul Dăncilă să nu facă greșeala ca în pasul următor, respectiv stabilirea poziției Consiliului UE, prin Consiliul de Afaceri Generale, să blocheze sau să tergiverseze procesul european de legiferare. Un astfel de gest va avea consecințe extrem de grave asupra imaginii României și nu va fi lipsit de reacții!”, a declarat, vineri, liderul liberal. Acesta a explicat că europarlamentarii români care au votat împotrivă au făcut-o în dezacord cu propriile familii politice.

„Cifrele votului arată, negru pe alb, izolarea deplină a PSD-ALDE în propriile familii politice europene și explică de ce acești europarlamentari sunt incapabili să reprezinte România în Parlamentul European. Astfel, 85% din grupul S&D, unde PSD este membru, a votat în favoarea mecanismului referitor la statul de drept, în același mod votând 96% din grupul ALDE european”, a arătat Orban.

Politicianul a mai spus că, din nou și în acest caz, este vorba despre interesele liderului PSD. „Contrar celor clamate în mod ipocrit de premierul Dăncilă chiar în plenul Parlamentului European, PSD-ALDE le propune românilor o agendă anti-europeană dominată de interesele lui Liviu Dragnea, care, de altfel, este cercetat în legătură cu fraudarea de fonduri UE”, a afirmat președintele PNL.