Evenimentul Zilei > Economie > România s-a făcut de râs la târgul alimentar din Paris
România s-a făcut de râs la târgul alimentar din Paris

România s-a făcut de râs la târgul alimentar din Paris

La SIAL, unul dintre cele mai mari târguri de mâncare din lume, producătorii români au îndurat o umilință majoră. Standul țării noastre a fost decorat din mila străinilor

Ca şi în anii precedenți, nici în 2016 autoritățile nu au putut să se organizeze, astfel încât să nu ne facem de ruşine la târgurile internaționale. Aceste evenimente sunt deosebit de importante pentru producătorii români, care prin promovare speră să mai câştige nişte contracte. La Târgul SIAL din Paris, 41 de firme locale din industria alimentară s-au trezit pe ultima sută de metri că nu vor avea un stand amenajat al României.

Practic, firma desemnată câştigătoare (singura participantă la licitație, făcută pe ultima sută de metri de către Ministerul Economiei- n.red.) nu mai avea timp să amenajeze pavilionul. Aşa că nu a mai vrut să semneze contractul, a transmis instituția. Ministerul Economiei plătise deja 1,2 milioane de lei pentru închirierea spațiului, inclusiv taxe, iar o parte dintre firmele româneşti au decis să meargă totuşi la târg, cunoscând situația standului.

Povestea a devenit cunoscută după o relatare din Paris a lui Adrian Hădean, bucătarul care a gătit pentru premierul Dacian Cioloş şi preşedintele francez François Hollande, cu ocazia vizitei acestuia din urmă în România.

Probleme cunoscute

Potrivit lui Hădean, firma care trebuia să se ocupe de stand „a ajuns aici la Paris cu marfa în camion, a stat cu ea două zile în parcare și dacă a văzut că nu plătește nimeni s-a luat și s-a cărat”. Surse din piață ne-au povestit că pentru a câştiga timp, camionul a plecat din țară deşi nu era contractul încheiat, iar cei care nu au vrut să-l semneze au fost de fapt cei de la minister. Hădean a mai spus că standul a fost amenajat, cât de cât, din mila celorlalți participanți. „Cuiva i s-a făcut milă de milogeala reprezentanților producătorilor români și a ajutat cu o mochetă și altcuiva i s-a făcut milă și a debarcat dintro mașină niște mobilier mizerabil”, a spus acesta. Asociația Exportatorilor (ANEIR) ne-a transmis că jumătate din târgurile externe de anul acesta au fost ratate, din cauza haosului din Ministerul Economiei. Astfel, din mai şi până acum nu s-a putut scoate la licitație niciun târg, din lipsa procedurilor.