Evenimentul Zilei > Actualitate > România, prinsă într-un conflict uriaș. SUA ne avertizează:„Atentat la siguranța națională”
România, prinsă într-un conflict uriaș. SUA ne avertizează:„Atentat la siguranța națională”

România, prinsă într-un conflict uriaș. SUA ne avertizează:„Atentat la siguranța națională”

Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA la Bucureşti, avertizează România să nu folosească tehnologia 5G furnizată de Huawei, pe motiv că firma chinezească ar spiona. Zuckerman a mai spus că Ericsson, Nokia, Samsung şi Qualcomm sunt alternative de încredere la tehnologia chineză. SUA susține că Huawei ar atenta la siguranța națională.

„Tehnologia 5G oferă oportunităţi, dar, aflată în mâini greșite, ameninţă securitatea naţională. După cum a spus Secretarul de Stat, Mike Pompeo, competiţia cu China pune în discuţie libertățile fundamentale pe care fiecare dintre noi le preţuieşte.

O rețea 5G nu este doar o reţea pentru comunicații – ea reprezintă o infrastructură esenţială pentru economia secolului XXI. La fel cum o rețea de drumuri și autostrăzi ajută indivizii şi mărfurile să se deplaseze şi ajută la deblocarea potențialului economic, viitoarele rețele 5G vor fi autostrăzi și rute ale economiei digitale.

Trebuie să ne asigurăm că folosim companii care continuă să dezvolte tehnologii 5G de încredere, cum sunt Ericsson, Nokia, Samsung şi Qualcomm. Aceste companii reprezintă o soluţie la ameninţarea provocată de firmele de tehnologie care au legături cu Partidul Comunist Chinez.”, declară Zuckerman, într-o scrisoare deschisă adresată românilor.

Huawei, spre deosebire de aceste companii de încredere, a fost pusă sub acuzare, săptămâna trecută, de Departamentul de Justiţie al SUA pentru fraude şi complot pentru a fura secrete comerciale. În cadrul schemei pe care a folosit-o de zeci de ani, Huawei a plătit bonusuri angajaților care au furat informații confidențiale de la concurenţii din Statele Unite.”, mai spune el despre celebrul brand.

„Includerea echipamentelor chineze în orice parte a unei rețele 5G creează riscuri inacceptabile pentru securitatea națională, pentru infrastructura critică, confidențialitatea și drepturile omului”,a mai notat ambasadorul SUA în România.

Așadar, tehnologia 5G produsă de Huawei este, din acest moment, un subiect sensibil și pe teritoriul țării noastre.