Evenimentul Zilei > Social > România primește ajutoare în lupta cu COVID-19. Care sunt țările dispuse să trimită medici în focarul de la noi
România primește ajutoare în lupta cu COVID-19. Care sunt țările dispuse să trimită medici în focarul de la noi

România primește ajutoare în lupta cu COVID-19. Care sunt țările dispuse să trimită medici în focarul de la noi

Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății, a vorbit joi seara despre ajutorul primit de România de la statele membre UE. Conform informațiilor transmise de oficial, mai mulți pacienți infectați cu COVID-19 au fost deja transferați la spitale din Ungaria și Polonia.

Joi seara, ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a declarat faptul că România se află în discuții cu mai multe state din Uniunea Europeană cu privire la acordarea unui ajutor medical. Criza provocată de valul patru al pandemiei de COVID-19 a făcut ca spitalele de la noi din țară să fie insuficiente pentru numărul persoanelor infectate. Zilele trecute, mai mulți pacienți aflați în stare gravă au fost transferați către Ungaria și Polonia.

Pe lista țărilor care au promis ajutor sunt Danemarca și Italia. Ei vor trimite personal medical care să trateze bolnavii infectați cu COVID-19. Un ajutor vine și din partea Serbiei, dispusă să ajute cu concentratoare și anticorpi monoclonali. Austria oferă și ea o mână de ajutor României, oferind câteva paturi pentru pacienții de la noi din țară.

„Trimitem pacienți în străinătate. Am avut oferta din Ungaria, unde trimitem în continuare pacienți. Din păcate, patru persoane au decedat. În schimb, două persoane au fost detubate și au șanse să se întoarcă acasă. Azi am făcut prima operaționalizare de transport către Polonia. Trei pacienți au ajuns la spitalul din Lodz. Mâine și poimâine vom continua. Avem 20 de paturi. Probabil mâine vom trimite pacienți din Cluj către Austria”, a afirmat ministrul Sănătății.

Republica Moldova trimite ajutoare României. Cseke Attila vorbește despre sprijinul primit de la alte state

Pe lângă toate țările precizate anterior, la lista de ajutor se adaugă și Republica Moldova. După ce România s-a oferit în repetate rânduri să sprijine țara vecină, iată că a venit și rândul acestora să își arate recunoștința. Ministrul interimar al Sănătății susține că personal medical va sosi de peste Prut pentru a ajuta spitalul de la Lețcani.

„Trebuie să profităm, poate nu e cel mai indicat cuvânt, de orice fel de sprijin care ne vine. Am acceptat orice fel de sprijin. Am avut foarte multe contacte, mai ales câte state UE. Avem o listă de țări UE care ne-au promis ajutor.

Avem promisiune din Danemarca de a primi două echipe medicale. Ele vor ajunge la ”Matei Balș”. Sunt discuții cu partea italiană legat de personalul medical. Polonia a propus acest transfer, dar omologul din Polonia a spus că e posibilitatea să ne trimită personal medical. Ni s-a oferit sprijin din partea Serbiei – concentratoare și anticorpi monoclonali. Republica Moldova a trimis medici, asistenți medicali și paramedici, care lucrează la spitalul din Lețcani”, a declarat Cseke Attila.