Republica Moldova mai are resurse doar pentru câteva zile. România, decisă să intervină în această criză
- Nicolae Comănescu
- 19 octombrie 2021, 20:27
Republica Moldova nu mai are resurse de gaze decât pentru câteva zile, după cum a afirmat, astăzi, Dan Barna, ministrul de Externe desemnat de Dacian Cioloș.
Republica Moldova riscă să ajungă într-o mare criză, pentru că nu mai are resurse de gaze decât pentru câteva zile. Anunțul a venit din România și a fost făcut de Dan Barna, marți, în momentul în care fostul vicepremier, desemnat ministru de Externe, a fost audiat în comisiile parlamentare.
Republica Moldova mai are resurse de gaze doar pentru câteva zile
Astăzi Moldova a primit o ofertă de la Gazprom de cinci ori mai scumpă decât în contractul de până la luna septembrie. E foarte clar că este o presiune uriaşă pe Moldova care mai are rezerve de câteva zile şi este un moment în care România trebuie să intervină. Faptul că funcţionează gazoductul Iaşi – Ungheni este un lucru bun şi putem să le acordăm acest sprijin, însă, dincolo de asta - şi de asta am şi salutat iniţiativa domnului Aurescu, ministrul actual de Externe, de a solicita sprijin european pentru resursă de gaz pentru Moldova, pentru că în momentul de faţă ei sunt cu spatele la zid şi partenerul pe care se pot baza se numeşte România”, a spus Dan Barna.
Ce a mai spus Dan Barna, ministrul de Externe desemnat
„Relaţia cu SUA şi rolul de partener strategic consistent despre care vorbim şi toţi suntem de acord cu asta nu se poate întâmpla dacă nu dezvoltăm o relaţie reală de lobby, un mecanism de lobby al nostru în SUA.
Avem români din diaspora din SUA în instituţii foarte importante, profesionişti de top mondial în bănci, în centre de date, în toate locurile unde într-adevăr contează, or faptul că noi nu îi folosim ca resursă de lobby pe ceea ce înseamnă Congresul american, pe ceea ce înseamnă locul unde se iau deciziile, Visa Waiver şi celelalte lucruri de care avem nevoie în relaţia cu SUA, s-ar construi mult mai uşor dacă am avea un lobby nu la nivelul Ungariei, care e foarte performantă pe zona asta, dar măcar al Poloniei sau al celorlalte state care au o reprezentare consistentă a intereselor lor ca state, interese legitime, în relaţia cu SUA”, a mai afirmat Barna.