Olanda blochează accesul României din 2013, de atunci o țin una și bună. De când a venit Mark Rutte premier și Timmermans ministru de Externe ei blochează accesul României.

Chestiunea spațiului Schengen este una delicată. State membre Schengen și-au reactivat frontierele. Sistemul s-a dovedit ineficient pentru că s-a umplut Europa de imigranți.

Pentru Schengen ar fi prins bine niște contracte cu corvete, pe care personal ca președinte nu le-am acceptat. Schengenul așa cum este acum nu este un loc în care să intri. Poliția de frontieră, așa cum este ea, mai cu un bax de țigări, mai cu una, mai cu alta, măcar ai bază că-ți apără frontierele.”, adeclarat Traian Băsescu, la România TV.

Premierul Olandei, Mark Rutte, a declarat, joi, la Summitul de la Sibiu, că România va intra în spațiul Schengen, atunci când se va conforma statului de drept. El a adăugat că, în prezent, România nu merge în direcția corectă.

„Când vă veţi conforma tuturor regulilor: statul de drept, democraţia. Nu mergeţi în direcţia corectă în acest moment.”,a declarat Rutte.