Evenimentul Zilei > EVZ Special > România pregătește adoptarea monedei Euro. Când vom începe procedurile
România pregătește adoptarea monedei Euro. Când vom începe procedurile

România pregătește adoptarea monedei Euro. Când vom începe procedurile

România pregătește aderarea la moneda Euro, primele proceduri urmând să fie demarate peste trei sau patru ani, conform anunțului făcut de premierul Florin Cîțu.

România va începe aderarea la moneda Euro peste 3 – 4 ani.

România ar putea începe procedurile de adoptare pentru moneda euro, în trei – patru ani. Premierul Florin Cîțu susține că anul acesta țara noatră ar putea adera la Spațiul Schengen. Potrivit spuselor sale, România și-a fixat ca posibilă țintă pentru demararea procedurilor de adoptare a monedei unice europene intervalul 2024 – 2025. Aderarea propriu-zisă ar urma să se facă în 2027 – 2028.

„Parcursul pentru euro a fost puțin întârziat de criza… această criză din 2020. Vom face totul şi este nevoie de convergența reală, vom recupera timpul, în perioada 2020- 2024. Dar cred că trebuie să fim conștienți că această aderare la zona euro va fi după 2024”, a declarat Florin Cîțu, conform Digi 24.

Potrivit spuselor sale obiectivul de a adera la euro nu este doar un obiectiv ci și o obligație a României.

„Există un obiectiv. Obiectivul de a adera la zona euro nu este doar un obiectiv, este şi o obligație a României de a adera la zona euro prin tratatul pe care l-am semnat. Deci România trebuie să adere la zona euro. E greu să discuți despre aderarea la zona euro, în plină criză economică, când trebuie să faci reforme. Trebuie să faci reforme clare, dar e un obiectiv pe care ni-l menținem pentru că nu numai obiectivul la zona euro trebuie să ne gândim că este principal”, a mai spus Florin Cîțu.

România pregătește aderarea la Euro

Premierul României a mai spus economia are nevoie de reforme, asfel încât să ajungă la un nivel crescut de performanță. Florin Cîțu a precizat că este foarte dificil să aderăm la zona euro în ciză. El a precizat că România își menține obiectivul și că aderarea presupune reformarea economiei

„Pentru mine contează ce înseamnă să aderi la zona euro. Înseamnă să reformezi această economie, să o faci o economie performantă în interiorul zonei euro, unde competiția este foarte foarte dură. Asta este foarte important. Acel obiectiv este de fapt o ancoră care ne face pe noi să ne reformăm, să ajungem în zona euro. De aceea, avem și aceste discuții transparente cu Comisia Europeană despre reformă”, a mai spus Florin Cîțu, conform Digi24.

Florin Cîțu a precizat că adoptarea monedei europene ar putea avea loc în 2027 – 2028.

Când va adera România la Schengen

Pe de altă parte, premierul a precizat că România ar putea intra în spațiul Schengen în acest an.

„România este gata să intre în Schengen din 2011. A apărut discuția cu MCV-ul. Trebuie să corectăm această problemă anul acesta. Vom face tot posibilul să avem un raport favorabil MCV. Dacă toate merg bine și avem un raport favorabil, putem să sperăm să continuăm discuțiile de aderare la Schengen chiar de anul acesta. Dar, repet, depinde de noi”, a subliniat premierul.