Evenimentul Zilei > Politica > România, PÂRÂTĂ la Bruxelles după ce a condamnat DOI TERORIȘTI. Se cere ELIBERAREA lor
România, PÂRÂTĂ la Bruxelles după ce a condamnat DOI TERORIȘTI. Se cere ELIBERAREA lor

România, PÂRÂTĂ la Bruxelles după ce a condamnat DOI TERORIȘTI. Se cere ELIBERAREA lor

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a condamnat, miercuri, la 5 ani de închisoare, pe Szocs Zoltan şi Beke Istvan Attila, membri ai grupării „Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM) din Transilvania, în dosarul în care au fost acuzaţi de acte de terorism.

Joi, europarlamentarul László Tőkés a intenționat să ia cuvântul, în afara ordinii de zi, la sesiunea plenară a Parlamentului European, întrunit la Strasbourg. Cum nu a avut ocazia, Tőkés a expediat prin poștă electronică textul intervenției atât colegilor săi din Parlamentul European, cât și președintelui acestuia, Antonio Tajani.

Iată textul documentului: „La 28 de ani de la căderea dictaturii comuniste în România dăinuie încă antimaghiarismului naționalist. Amintindu-ne de epoca dictatorului Ceaușescu, ieri au fost aruncați în închisoare doi tineri secui-maghiari, fals învinuiți de terorism. Îi rog pe colegii din parlament și îl rog pe domnul președinte, să facă totul posibil pentru eliberarea deținuților politici Attila István Beke și Zoltán Szőcs!”.

Cei doi au fost arestați după ce au fost prinși că intenţionau să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat la manifestările de 1 Decembrie, de la Târgu Secuiesc, din 2015.

La percheziţiile efectuate la reşedinţele lui Beke Istvan, procurorii au găsit 195 de dispozitive explozive clasa articole pirotehnice categoria a III-a cod FP3, dintr-un total de 400 de bucăţi achiziţionate cu încălcarea legii; materii explozive – clasa articole pirotehnice categoria a II-a cu fum alb; dispozitiv de iniţiere şi temporizare a impulsurilor electrice de 12 V

Ulterior, procurorii au extins cercetările în acest dosar şi l-au reţinut pe Szocs Zoltan, preşedintele grupării „Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM) din Transilvania, care a fost acuzat de instigare la săvârşirea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale şi instigare la nerespectarea regimului materiilor explozive.

 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: