Cateodata, alesii fac legi trasnite. Drumul Romaniei spre Europa trece prin taramul absurdului.
Desemnati sa ia decizii in numele comunitatii, alesii locali emit uneori hotarari contradictorii, ilogice sau amuzante. Unele sunt amendate sau abrogate, altele raman in vigoare, dar nu sunt aplicate. Pur si simplu, Romania. Deloc surprinzatoare.
Pesti de acvariu impozitati
In 2001, o hotarare luata de consilierii din Petrosani facea referire la impozitul pe pestii de acvariu, hamsteri sau papagali. Valoarea impozitului se ridica la 500.000 de lei vechi pe an pentru fiecare animal. Dupa ce si-au dat seama de gafa pe care au facut-o, consilierii au declarat ca este vorba doar despre cainii din apartamente.
Suma extrem de mare i-a determinat pe proprietarii de patrupede sa iasa in strada, in semn de protest. Surprinzator, consilierii din Petrosani au omis sa puna taxe pe frunzele cazute din copaci ori pe furnicile din spatele blocului, dar pana la incheierea mandatului mai e timp.
Bani pentru apa Sambetei
Taxe stupide se gasesc cu duiumul in Romania. Fostul ministru de finante Decebal Traian Remes a intentionat introducerea unei taxe pe scaun la restaurant, iar intr-o comuna din judetul Bihor s-a impus o taxa pe ghicit. Potrivit Hotnews, in Iasi s-a introdus o taxa pe copac pentru tinerii casatoriti, iar in Galati o taxa pe magar.
Dar cea mai stupida taxa din Romania este taxa pe apa de ploaie, impusa pentru ca apa din precipitatii ajunge in canalizarile localitatilor. Conform Hotnews, taxa e inclusa in factura de intretinere si se calculeaza pe baza unui STAS intocmit de Institutul National de Standardizare. Fiecare oras are repartizata o cota de precipitatii cuprinsa intre 200 si 500 mililitri pe metru patrat, desi precipitatiile nu au un ritm fix. In 2004, bucurestenii au platit, de exemplu, 2.380 de lei lunar de persoana pentru apa de ploaie.
Cu excrementele la plimbare
Edilii Devei sunt atat de meticulosi in stabilirea regulilor de curatenie ale orasului incat stabilesc si hota-rari tragicomice. Una dintre ele a fost adoptata anul trecut si se refera la regulile pe care trebuie sa le respecte proprietarii de animale. Articolul 7 al hotararii prevede ca, dupa ce excrementele catelului scos la plimbare sunt colectate cu manusi, maturica si faras, „punga va fi inchisa etans si depusa in europubela apartinand proprietarului cainelui sau asociatiei de proprietari din care acesta face parte”.
Rad si cainii de aceasta hotarare; daca s-ar pune la mintea consilierilor distrati, locuitorii din Deva care isi scot cainele la plimbare in parcul de la celalalt capat al orasului trebuie sa plimbe punguta cu excrementele animalului pana cand ajung la pubela de acasa.
Amenda cat zece biciclete
Desi nu era curios, timiso-reanul Dorel Olteanu a aflat anul trecut ce consecinte pot avea unele hotarari ale alesilor locali asupra buzunarului sau. Pe 25 martie 2006, politistii comunitari l-au amendat cu suma-record de 3.300 de lei pentru ca a circulat cu bicicleta prin Piata Unirii.
Conform hotararii de consiliu local invocate de politistii comunitari, amenda maxima este de 600 de lei. Insa pe strada pe care a circulat Olteanu nu exista niciun indicator care sa avertizeze ca accesul biciclistilor este interzis in piata. „Contravenientul” e bun de plata, fiindca nu si-a dat seama singur ca nu are voie pe bicicleta in piata.
Pictor si profesor de desen la o scoala generala, Olteanu a spus ca trebuie sa faca un credit bancar pentru a achita amenda, suma reprezentand salariul sau pe un an si jumatate sau echivalentul a zece biciclete.
El a depus o contestatie pentru anularea amenzii, desi a scapat usor: pentru tupeul de a merge pe bicicleta in lipsa unui indicator de interdictie ar fi meritat o amenda echivalenta cu pretul a zece avioane sau, de ce nu, 12.473 de motociclete.
Comisarul-sef Doru Spataru a citat in latina principiul de drept roman care stabileste ca necunoasterea legii nu-l absolva de la sanctionare pe cel care o incalca. Hotararea nu fusese insa publicata in Monitorul Oficial la acea data, dar „organele” nu se impiedica de un detaliu minor cand piata trebuie salvata de „asediul” biciclistilor.
Comisarul-sef a admis ca biciclistii nu sunt avertizati ca nu au voie sa circule prin pietele din centrul Timisoarei, admitand ca situatia este anormala: „Vom cere municipalitatii sa puna indicatoare”. E de mirare ca nu a fost obligat „contravenientul” sa le monteze, de vreme ce el a reclamat ca are nevoie de semn.
Taxa pe munca
Munca innobileaza. Si daca innobileaza, e un lux. Iar luxul se taxeaza. Asta este situatia in Talmaciu, judetul Sibiu. Consiliul local a instituit o taxa pentru fiecare persoana angajata, domiciliata in Talmaciu sau in imprejurimi, care trebuie achitata de angajatorii de pe teritoriul administrativ al localitatii.
Agentii comerciali sunt obligati sa plateasca lunar suma de 15.000 lei vechi pentru fiecare angajat si 10.000 pentru fiecare colaborator. Hotararea cu numarul 22/2004 stabilea ca persoanele juridice care au ca sediu ori punct de lucru in oras vor achita aceasta taxa pentru „dezvoltarea activitatilor sportive, culturale, religioase, socio-culturale, protectia sanatatii si a mediului inconjurator”. Din pacate, statul degeaba inca nu se impoziteaza...
Bani pentru aeroporturi inexistente
Consiliul Judetean Vrancea a hotarat in 2003 rectificarea bugetului prin acordarea sumei de 100 de miliarde de lei vechi pentru subventionarea aeroporturilor. Bani s-au gasit, dar, ghinion, nu exista aeroporturi in Vrancea, singurul aerodrom militar fiind inchis cu cativa ani inainte.
Vicepresedintele de atunci al consiliului, Emilian Diaconu, a spus ca banii urmau sa fie folositi la repararea drumurilor. Intrucat bugetul a fost intocmit pe formulare vechi, care nu includeau rubrica pentru drumuri nationale, subventia a fost trecuta la „aeroporturi”.
Taxe pentru pahare sparte
La Primaria Hunedoarei se practica deja de mai bine de un deceniu un set de taxe ce se aplica la oficierea casatoriilor. Secretarul primariei, Aurel Rata Bugnaru, explica situatia: „Taxele sunt de fapt pentru folosirea utilitatilor Oficiului de Stare Civila. Punem la dispozitie, de exemplu, pahare de sampanie, care se mai si sparg. Reflectoarele pentru camerele de luat vederi consuma curent, care trebuie platit”. Insurateii trebuie sa stie ca in viata totul se plateste. De la primul pana la ultimul pahar.
Bugnaru a mai spus ca aceste taxe sunt perfect legale, iar aplicarea lor este lasata la alegerea fiecarei autoritati locale, ele fiind practicate si in alte orase.
Amenzi pentru vitrinele urate
Mos Craciun face legea in Focsani. Potrivit Hotararii 63 din 2002, proprietarii de spatii comerciale pe arterele principale erau obligati ca, in perioada 20 decembrie 2006-24 ianuarie 2007, sa-si decoreze cat mai frumos ferestrele cu vedere la strada. Sefii de institutii aveau aceeasi obligatie.
Amenzile prevazute pentru nerespectarea hotararii erau cuprinse intre 100 si 300 de lei. Probabil ca doar Mos Craciun ar putea evalua daca vitrinele sunt impodobite „cat mai frumos” si daca vreun comerciant a indraznit sa scoata decoratiunile din geam pe 22 sau pe 23 ianuarie. (Articol realizat cu sprijinul Departamentului corespondenti )
Hotarari caraghioase
Magazin de pompe funebre intr-o scoala generala
> Un intreprinzator din Nasaud, judetul Bistrita-Nasaud, a cerut consiliului local aprobare pentru un magazin de pompe funebre si textile in perimetrul Scolii Generale nr. 1. Cererea a fost aprobata in martie 2005.
> Prin Hotararea nr. 1/1999, Consiliul Local Arad a facut dreptate: taxa de iaht a fost micsorata. Printr-o masura de relaxare fiscala, proprietarii unor asemenea ambarcatiuni beneficiau de o reducere, de la 1.471.000 lei vechi pe an la doar un milion de lei.
> Consiliul Local al municipiului Tulcea a aprobat in 1998 pentru Cimitirul Eternitatea urmatoarea prevedere hilara: plantarea pe morminte a florilor mici, cu o inaltime de pana in 15 centimetri, costa 230 de lei vechi bucata. Pentru florile mai inalte, taxa este de 360 de lei vechi bucata.
> La Tarnaveni a ramas de pomina Hotararea nr. 3/1994 a consiliului local, care interzicea cresterea animalelor domestice, cu exceptia pasarilor, pe Strazile Soimilor si Avram Iancu in gospodariile cu numar fara sot.
TURNUL BABEL
SUA, patria tuturor imposibilitatilor
Legi care sfideaza logica exista in intreaga lume. Chiar si in tari cu o indelungata si respectabila traditie legislativa, precum Statele Unite ale Americii.
In statul Alabama este interzis sa joci domino duminica, iar in Virginia o lege prevede interzicerea afacerilor in aceasta zi, cu unele exceptii ce acopera cam toate afacerile.
In New Jersey se interzice purtarea unei veste antiglont in timpul comiterii unei crime. Folosirea unui echipament de protectie in astfel de circumstante e considerata crima de gradul II. Legea a fost amendata in 1999.
In Virginia de Vest, adulterul este sanctionat cu o amenda de minimum 20 de dolari, iar soferii pot lua acasa pentru cina orice animal lovit cu masina pe sosea. In New Mexico, o lege din 1931 prevedea ca idiotii nu au voie sa voteze, iar in Wyoming este interzis sa schiezi in stare de ebrietate.
In Minnesota este interzis sa stationezi in preajma unei cladiri fara sa ai un mo-tiv bun pentru a te afla acolo. Autorii legii au dorit, de fapt, sa elimine cersetoria si prostitutia, dar a rezultat o formulare ambigua si hilara.
Potrivit unei legi amendate in 1998, in Mississippi, cetatenii puteau aresta singuri pe oricine tulbura o slujba religioasa, iar o lege din 1964 prevedea ca persoanele care au mai mult de un copil ilegitim fac inchisoare cel putin o luna. Posesia de substante ilegale se taxeaza cu 100-200 de dolari in Carolina de Nord, pe baza unei legi din 1989.
Conform unei legi din 1999, in Louisiana cei care comanda pizza pentru o alta persoana sunt amendati cu 500 de dolari daca nu anunta beneficiarul ca va primi produsul, iar din 1992, furtul unui crocodil se poate pedepsi cu pana la zece ani de inchisoare.
Ca in evul mediu
Armura, interzisa in parlamentul britanic
> Potrivit BBC, comisia legislativa a parlamentului britanic a descoperit in 2005 o lege aflata in vigoare din 1313, care prevedea ca este ilegal sa patrunzi imbracat in armura in cladirea parlamentului britanic. Pana acum doi ani, vizitiii englezi erau obligati sa intrebe toti pasagerii daca au ciuma sau holera si le era interzis sa transporte un caine turbat.
O lege arhaica interzice si astazi londonezilor sa tina o cocina de porci in fata casei. Acum trei ani, parlamentarii au amendat o lege din 1888 care incuraja emigrarea in colonii a somerilor si copiilor saraci din orasele suprapopulate din Anglia si Tara Galilor.
> Avocatii de la firma John Collins and Partners au descoperit o lege care permite barbatilor sa urineze pe strada, cu conditia sa se afle langa roata din dreapta-spate a unui vehicul si sa se sprijine cu mana dreapta de acesta. O alta lege seculara interzicea aruncarea patului pe geam, iar cel care sparge un ou fiert in capatul mai ascutit este pedepsit sa lucreze timp de 24 de ore in folosul comunitatii.