Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, se va afla la New York, în perioada 31 mai – 3 iunie 2017, în vederea lansării oficiale a campaniei de promovare a candidaturii României pentru un mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (CS ONU) în intervalul 2020-2021.

Campania de susținere a candidaturii pentru un nou mandat de membru nepermanent în CS ONU se va desfășura sub sloganul „România: un angajament de durată pentru Pace, Justiție și Dezvoltare” și reprezintă un obiectiv ambițios de politică externă al țării noastre, potrivit unui comunicat al MAE remis presei..

Programul vizitei ministrului la New Yor, include o suită de evenimente dedicate promovării candidaturii României, centrate în jurul momentului oficial de lansare a campaniei, organizat la sediul ONU, în prezența reprezentanților Organizației, ai corpului diplomatic acreditat la New York și ai cercurilor de presă.

Agenda vizitei include întrevederi cu Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, Secretarul General adjunct pentru afaceri politice, Jeffrey Feltman și Secretarul General adjunct pentru operațiuni de menținere a păcii, Jean-Pierre Lacroix.

Totodată, ministrul român va avea convorbiri cu actualul și cu viitorul președinte al Adunării Generale a ONU.

Șeful diplomației române se va întâlni cu omologi din Europa, Africa, Golf și America Latină, cu care va aborda tema candidaturii României la CS ONU și consolidarea relațiilor bilaterale, cu accent pe impulsionarea dialogului politic și a cooperării economice.         

În marja vizitei, Meleșcanu  va depune instrumentele de ratificare a Acordului de la Paris privind schimbările climatice, în cadrul unei ceremonii organizate la Sediul ONU.

România a depus, în 2006, candidatura pentru un nou mandat de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU, pentru locul alocat Grupului Estic, în intervalul 2020-2021. Alegerile vor avea loc în iunie 2019.

De la momentul aderării sale la ONU, în anul 1955, România a mai deținut patru mandate de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU (1962, 1976-1977, 1990-1991, 2004-2005).

Ministerul Afacerilor Externe a elaborat „Strategia României privind obținerea unui nou mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU în perioada 2020-2021”, în baza căreia a fost adoptat, la nivelul ministerului, ”Planul de acțiune pentru promovarea candidaturii României la CS ONU la alegerile din 2019”.

Momentul ales pentru lansarea oficială a campaniei României a ținut cont de preluarea de către țara noastră a președinției rotative a Grupului Est European din cadrul ONU, la 1 iunie 2017.