Iată că există un clasament unde conducem detașat. E drept, nu-i neapărat ceva de bine.

Două dintre cele mai sărace țări din Uniunea Europeană, adică România și Bulgaria, au cele mai mari prețuri la benzină și motorină! Taxe pe carburanți ca la București nu găsești nicăieri – aproape jumătate din prețul plătit la pompă pe un litru de carburant ajunge în buzunarele statului!

Bulgaria taxează carburanții cu 50,53%, în timp ce România impune o taxă de 46,66%, scrie realitatea.net. La acest capitol, țări bogate ca Spania, Franța și Olanda sunt cu mult în spatele nostru, având taxe sub 40%.

Analistul Adrian Bența susține că, „din punctul de vedere al nivelului de trai, nu este normal pentru că nu avem suficient de mulți bani. Taxele pe produsele accizabile sunt ridicate, dar noi ne-am obișnuit cu ele și atunci vom face economie în altă parte”.

Făcând un calcul simplu, reiese că, la un plin de 50 de litri, un român cheltuie 273 de lei. Din acești bani, 126 de lei reprezintă acciza pe carburanți!

Chiar și așa, cu taxe de-a dreptul împovărătoare, șoferii tot fac orice efort necesar pentru a călători cu mașina zi de zi spre serviciu. Traficul auto din Capitală și marile orașe stă mărturie pentru asta.